Σεισμική συμπεριφορά ξύλινων διαφραγμάτων σε κτίρια από άοπλη τοιχοποιία - Δασκαλάκη, Έρνα-Βαρβάρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η σεισμική συμπεριφορά των ξύλινων διαφραγμάτων σε κτίρια από άοπλη τοιχοποιία. Συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στην αποτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς των υφιστάμενων ξύλινων διαφραγμάτων και στους πιθανούς τρόπους ενίσχυσής τους. Αρχικά, παρουσιάζεται η επιρροή των ξύλινων διαφραγμάτων στην σεισμική απόκριση ενός κτιρίου από άοπλη τοιχοποιία, όταν αυτά δεν έχουν την απαραίτητη δυσκαμψία για τη σωστή μεταφορά των αδρανειακών δυνάμεων στα κατακόρυφα στοιχεία της κατασκευής. Επίσης, αναφέρονται οι τύποι των υφιστάμενων διαφραγμάτων και οι πιθανοί τρόποι ενίσχυσής τους. Παρουσιάζεται μία απλοποιημένη μέθοδος αποτίμησης ξύλινων διαφραγμάτων που προτείνει ο Oliver S. [Oliver S., 2010], βασιζόμενος σε αμερικάνικες και νεοζηλανδικές διατάξεις και περιγράφεται η επαναληπτική διαδικασία ATC-40, η οποία προτείνεται στην παρούσα διπλωματική εργασία ως μέθοδος αποτίμησης υφιστάμενων ξύλινων διαφραγμάτων, υπολογίζοντας τη στοχευόμενη μετακίνησή τους σε ένα σεισμό. Στη συνεχεία, περιγράφεται ο τρόπος αριθμητικής προσομοίωσης ενός ξύλινου διαφράγματος πραγματικής κλίμακας με κάθετο σανίδωμα μίας στρώσης με τη χρήση του προγράμματος SAP2000, που εισάγει ο Wilson A. W. [Wilson A. W., 2012] για την εύρεση της καμπύλης ικανότητάς του στις διευθύνσεις παράλληλα και κάθετα στις δοκούς. Οι καμπύλες ικανότητας προέκυψαν εφαρμόζοντας στο προσομοίωμα μη-γραμμική στατική ανάλυση pushover και συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες των πειραμάτων που έγιναν στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής του Wilson. Έπειτα, εφαρμόζεται η μέθοδος ATC-40 για την αποτίμηση του διαφράγματος πραγματικής κλίμακας που προσομοιώθηκε, για τις δύο διευθύνσεις παράλληλα και κάθετα στις δοκούς και συγκρίνεται με τα αποτελέσματα της απλοποιημένης μεθόδου, που δίδει ο Oliver S. Τέλος, σχολιάζονται τα όσα αναφέρθηκαν στην παρούσα εργασία και παροτρύνεται, βάσει των παραπάνω, η εφαρμογή της μεθόδου ATC-40 για την αποτίμηση υφιστάμενων ξύλινων διαφραγμάτων. Μετά το σύντομο σχολιασμό ακολουθούν τρία παραρτήματα. Στο πρώτο παράρτημα παρουσιάζεται ο υπολογισμός της φέρουσας ικανότητας μιας μονότμητης σύνδεσης ξύλου με ξύλο ή ξυλόπλακα, με σύνδεσμο τύπου βλήτρου, βάσει των διατάξεων του Ευρωκώδικα 5. Στο δεύτερο, δίδονται οι καμπύλες δύναμης-ολίσθησης που χρησιμοποιήθηκαν για την προσομοίωση της μη-γραμμικής συμπεριφοράς των συνδέσεων στα προσομοιώματα των διαφραγμάτων πραγματικής κλίμακας του τρίτου κεφαλαίου και των διαφραγμάτων που παρουσιάζονται στο τρίτο παράρτημα. Οι καμπύλες αυτές προέκυψαν από πειράματα που εφαρμόστηκαν σε δοκίμια των αντίστοιχων συνδέσεων ξύλου με ξύλο των διαφραγμάτων στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής του Wilson. Στο τελευταίο παράρτημα παρουσιάζονται οι αναλύσεις που έγιναν σε προσομοιώματα διαφραγμάτων με τη χρήση SAP2000 για τα οποία υπήρχαν οι αντίστοιχες καμπύλες ικανότητας από τα πειράματα του Wilson.