Μελέτη θερμής σφυρηλάτησης ακριβείας δύο σταδίων αντικειμένου σύνθετης γεωμετρίας - Πυρράκης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Τεχνολογίας των Κατεργασιών. Εργαστήριο Κατεργασιών των Υλικών (Μηχανουργικό και Μηχανολογικό Εργοστάσιο), 2015)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη προσομοίωσης θερμής σφυρηλάτησης ενός τμήματος αντλίας κινητήρα Diesel. Το συγκεκριμένο αντικείμενο επιλέχθηκε με βάση τη γεωμετρία του και την δυσκολία που έχει στην κατασκευή του με την κατεργασία της σφυρηλάτησης ακριβείας. Η κατεργασία πραγματοποιείται σε δύο στάδια με τη χρήση υδραυλικής πρέσας όπου στο πρώτο στάδιο έχουμε σφυρηλάτηση με το άνω εξωτερικό καλούπι και στο δεύτερο στάδιο με το άνω εσωτερικό καλούπι. Επίσης, προσομοιώνεται και η διαδικασία της προ-θέρμανσης του δοκιμίου σε φούρνο και η απώλεια θερμότητας λόγω μεταφοράς από τον φούρνο στο καλούπι σφυρηλάτησης. Ο σχεδιασμός του καλουπιού πραγματοποιείται με το σχεδιαστικό πακέτο Solidworks ενώ η προσομοίωση της κατεργασίας της σφυρηλάτησης γίνεται με το πακέτο πεπερασμένων στοιχείων Simufact Forming.