Έξυπνα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και βιομηχανίες - Καπετανίδης, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Το διαρκώς εντεινόμενο ενεργειακό πρόβλημα παγκοσμίως σχετίζεται με την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών του πλανήτη, του κόστους αυτής της ενέργειας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την χρήση της. Σημαντικός ενεργειοβόρος παράγοντας αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ο οικιακός και τριτογενής κτιριακός τομέας, ταυτόχρονα με τη βιομηχανία και τις μεταφορές. Η ανάγκη ενεργειακής διαχείρισης σε κτίρια και βιομηχανίες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα με προφανή οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Η ανάπτυξη της Τεχνολογίας Αισθητήρων οδηγεί σταδιακά στη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, κύριο συσταστικό των οποίων είναι ο υψηλός βαθμός προσαρμοστικότητας στις ανάγκες του περιβάλλοντος - φορτίου, καθώς και η μερική ή ολική ανεξαρτητοποίηση της λειτουργίας τους απ' την επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα. Ανάλογα με το βαθμό εξέλιξής τους, οι εν λόγω τεχνολογίες αναφέρονται συχνά, στην βιβλιογραφία και στην παγκόσμια αγορά, ως "έξυπνες" ή "ευφυείς". Αντιπαραβαλλόμενα με συμβατικότερες τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας, τα έξυπνα συστήματα μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, διαθέτοντας στη φιλοσοφία λειτουργία τους την ικανότητα προσαρμογής στις διακυμάνσεις του φορτίου που εξυπηρετούν, πιθανή δυνατότητα πρόβλεψης των αναγκών του χρήστη (ή των αλλαγών των περιβαλλοντικών συνθηκών), καθώς και την ενσωμάτωση συστημάτων αυξημένης λειτουργικότητας και αυτοματοποίησης. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η καταγραφή και παρουσίαση των βασικότερων έξυπνων - ευφυών συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και βιομηχανίες, στους κύριους τομείς ενεργειακής κατανάλωσης (κτιριακό κέλυφος, θέρμανση, φωτισμός, κλιματισμός, ηλεκτροκίνηση, οικιακές συσκευές, νερό κλπ). Η ενσωμάτωση έξυπνων τεχνικών ελέγχου στα υποσυστήματα κτιρίων και βιομηχανιών μπορεί να επιφέρει σημαντικό ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας, υποκαθιστώντας την ανθρώπινη πρωτοβουλία, λογαριάζοντας την ανθρώπινη συμπεριφορά και τις εξωτερικές συνθήκες, συμβάλλοντας παράλληλα στην υψηλή ενεργειακή απόδοση και φιλικότητα προς το περιβάλλον.