Ανακάλυψη βιοδεικτών με τη χρήση NMR και MS μεταβολομικής. Εφαρμογή στο διαβήτη. - Κουφόπουλος, Νικηφόρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2015)
Μεταβολομική είναι η επιστημονική μελέτη των χημικών διαδικασιών που αφορούν τους μεταβολίτες. Συγκεκριμένα, η μεταβολομική είναι η συστηματική μελέτη των μοναδικών αποτυπωμάτων των χημικών ουσιών που συγκεκριμένες κυτταρικές διεργασίες "αφήνουν πίσω τους", ή αλλιώς, η μελέτη των μικρομοριακών τους προφίλ. Η μεταβολόμη (metabolome) αντιπροσωπεύει τη συλλογή όλων των μεταβολιτών σε ένα βιολογικό κύτταρο, ιστό, βιολογικό όργανο ή οργανισμό, που είναι τα τελικά προϊόντα των κυτταρικών διαδικασιών. Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τη μελέτη αναλυτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στη μεταβολομική και συγκεκριμένα με τη φασματομετρία μάζας και τη φασματομετρία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού. Από τη λήψη και προετοιμασία δειγμάτων, την απόκτηση δεδομένων μέσω των παραπάνω δύο αναλυτικών μεθόδων και την επεξεργασία τους, στην ανάλυση, ταυτοποίηση και ποσοτικοποίηση βιοδεικτών, οι οποίοι είναι μετρήσιμοι δείκτες της σοβαρότητας ή της παρουσίας κάποιας ασθένειας και συγκεκριμένα στη διπλωματική εργασία αυτή, τον σακχαρώδη διαβήτη.