Βία, Εξουσία και Χώρος: Ζητήματα Εξέγερσης. Η περίπτωση του Δεκέμβρη 2008. - Μαρκαντά, Ράνια (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2014)
Η βία, η επιτήρηση, η ασφάλεια η εξουσία και η αντίδραση και εξέγερση, είναι βασικές έννοιες της παρούσας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Τα φαινόμενα βίας, επιτήρησης, ασφάλειας και εξουσίας συνδέονται με το χώρο της πόλης. Συγκεκριμένα, ερευνάται ο ρόλος των εννοιών αυτών κατά τη διάρκεια εξέγερσης. Εάν και πώς επηρεάζουν δηλαδή μια εξέγερση και με ποιο τρόπο αντιμετωπίζονται από τους «πρωταγωνιστές» της. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, επιχειρείται μια σύντομη διερεύνηση των εννοιών με έρευνα στη βιβλιογραφία. Η διερεύνηση αυτή δεν αποτελεί ολοκληρωμένη θεωρητική πρόταση, αλλά ένα patchwork που συμβάλει στην ανάλυση και κατανόηση των ευρημάτων της εργασίας. Στο δεύτερο μέρος, μελετήθηκε η περίπτωση της εξέγερσης του Δεκεμβρίου 2008 στην Ελλάδα. Για τη διερεύνηση των θεωρητικών ερωτημάτων χρησιμοποιήθηκαν άρθρα του τύπου και δελτία ειδήσεων των μηνών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, καθώς και κείμενα, αφίσες και συνθήματα των εξεγερμένων. Οι απόψεις εξεγερμένων και σχολιαστών παρουσιάζονται με τη μορφή αντιπαράθεσης. Οι υπό εξέταση έννοιες έλαβαν σημαντικό μέρος στη συζήτηση για τις αιτίες, τις αφορμές και τις πρακτικές της εξέγερσης. Η αρχική εναντίωση των εξεγερμένων στην αστυνομική βία εμπλουτίστηκε με το πέρασμα των ημερών της εξέγερσης και αναδύθηκαν κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα και ζητήματα παραγωγής του χώρου. Τέλος, οι εξεγερμένοι κατέβαλαν προσπάθειες να ελέγξουν τα νοήματα που παράγει ο χώρος, αμφισβήτησαν κυρίαρχες δομές και (στερεοτυπικές) αντιλήψεις. Η εξέγερση διήρκησε σχεδόν ένα μήνα και ως παρακαταθήκη άφησε πλήθος χώρων και πρακτικών.