Διερεύνηση της δυνατότητας ανίχνευσης και χαρτογράφησης της καλλιέργειας της φακής Εγκλουβής της νήσου Λευκάδας με αντικειμενοστραφή ανάλυση πολυφασματικών απεικονίσεων - Κατωπόδης, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης, 2015)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας ανίχνευσης και χαρτογράφησης της καλλιέργειας της φακής Εγκλουβής στο νησί της Λευκάδας. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε αντικειμενοστρεφής ανάλυση δύο δορυφορικών εικόνων Landsat (Landsat 7 και Landsat 8) υψηλής χωρικής διακριτικής ανάλυσης (30μ) και μίας Rapideye πολύ υψηλής χωρικής διακριτικής ανάλυσης (5μ). Τα αποτελέσματα από την δορυφορική απεικόνιση πολύ υψηλής ανάλυσης Rapideye ήταν καλύτερα σύμφωνα με την αξιολόγηση που έγινε. Παρόλα αυτά από την φωτοερμηνεία των αποτελεσμάτων προκύπτει ότι αν η καλλιέργεια είχε μεγαλύτερη έκταση και οι εικόνες Landsat θα είχαν εξίσου καλά αποτελέσματα με τη χρήση δύο εικόνων διαφορετικής εποχής λήψης έτσι ώστε αυτές να απεικονίζουν την καλλιέργεια σε δύο διαφορετικά στάδια της γεωπονικής διαδικασίας. Η αντικειμενοστρεφής ανάλυση με χρήση κανόνων ασαφούς λογικής για την ταξινόμηση των εικόνων αποδείχθηκε πολύ σημαντική στην ανίχνευση της καλλιέργειας, καθώς προσπάθειες που πραγματοποιήθηκαν με χρήση απλών αλγορίθμων ταξινόμησης ελάχιστης απόστασης και μεγίστης πιθανοφάνειας δεν έδωσαν καθόλου ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης η χρήση του ψηφιακού μοντέλου εδάφους είναι ιδιαίτερα χρήσιμη καθώς με χρήση κανόνων που σχετίζονται με το υψόμετρο και με τις κλίσεις αυξάνει σημαντικά η ακρίβεια της ταξινόμησης.