Χρήση του σημασιολογικού ιστού για τη διαχείριση και την προαγωγή ψηφιακών βιβλίων με τη χρήση κοινωνικών δικτύων - Καστρινάκης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων. Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης, 2015)
Βασικός σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι αρχικά να γίνει μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες του σημασιολογικού ιστού (semantic web) και των τεχνολογιών που τον διέπουν και εν συνεχεία να εξετασθούν τα πλεονεκτήματα της υλοποίησης και αξιοποίησης τους στο πεδίο των βιβλίων καθώς και εν γένει η ανάγκη δημιουργίας και συντήρησης οντολογιών γύρω από αυτά, για την καλύτερη διαχείριση της γνώσης από τους υπολογιστές και τις μηχανές αναζήτησης. Θα επισημάνουμε τη σημασία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενίσχυση της προσπάθειας εξάπλωσης του Σημασιολογικού Ιστού και την μαζική άντληση δεδομένων παρεχόμενων από τους χρήστες. Ακόμα θα αναφερθούμε σε νέες τεχνολογίες και καινοτόμες ιδέες που έχουν διατυπωθεί και υλοποιηθεί αλλά δεν έχει γίνει χρήση τους από το ευρύτερο κοινό μιάς και βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό – πειραματικό στάδιο.