Σχεδιασμός μοντέλου κτηματολογικής διαχείρισης του αγροτικού χώρου με βάση διεθνή πρότυπα - Παπαηλία, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική -ΚΑΠ- είναι ένας θεσμός που αφορά στην συνεχή ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και καθορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η λειτουργία της ΚΑΠ περιλαμβάνει μέτρα για τη στήριξη της αγοράς, πρακτικές για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών μέσω των άμεσων πληρωμών και ακόμη, κοινούς όρους που επιβάλλονται για την ανάπτυξη της υπαίθρου και τη προστασία του περιβάλλοντος. Με τα χρόνια, η ΚΑΠ εξελίσσεται με σκοπό να ικανοποιεί τις προκλήσεις του μέλλοντος, εφόσον συνεχώς γίνεται πιο δίκαιη, οικολογική και αποδοτική.Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της διαδραματίζει η υποχρεωτική εφαρμογή από το 2003, ενός ψηφιακού γεωγραφικού συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων -ΣΑΑ- για όλα τα κράτη μέλη, δημιουργώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο σύστημα –ΟΣΔΕ- το οποίο διαχειρίζεται και ελέγχει την ορθή διανομή των εισοδηματικών ενισχύσεων.Στην Ελλάδα ο αρμόδιος οργανισμός ο οποίος εφαρμόζει τα προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη και διαχειρίζεται τις αγροτικές επιδοτήσεις είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Το βασικό αντικείμενο ενός ΟΣΔΕ είναι το Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων το οποίο αποτελεί μητρώο καταγραφής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αντίστοιχα, το βασικό αντικείμενο ενός ΣΑΑ είναι είναι το γεωτεμάχιο αναφοράς το οποίο χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των αγροτεμαχίων. Κάθε χώρα μέλος επιλέγει τον κατάλληλο τύπο γεωτεμαχίου αναφοράς, μπλοκ παραγωγής, ενότητα, είτε κτηματολογικό γεωτεμάχιο, ανάλογα με τον τρόπο που καθορίζει να δομήσει το σύστημά της.Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση σχεδιασμού ενός προτυποποιημένου μοντέλου συνεργασίας Εθνικού Κτηματολογίου (ΕΚ) και ΣΑΑ, το οποίο θα βασίζεται στη κύρια δομή του ΕΚ πάνω στην οποία θα προστίθενται τα στοιχεία καταγραφών των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιλαμβάνει ακόμη τη μελέτη διεθνών τυποποιημένων μοντέλων διαχείρισης γης, όπως το πρότυπο LADM, το LCM/LPIS και το μοντέλο συνεργασίας LCM/LADM, με στόχο τη δημιουργία ενός εναρμονισμένου μοντέλου.