Παραγοντικοί σχεδιασμοί, γενικευμένα γραμμικά μοντέλα και επιλογή μεταβλητών με χρήση μεθόδων ποινικοποιημένης πιθανοφάνειας. - Ανδρουλάκης, Εμμανουήλ (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Η διδακτορική αυτή διατριβή αποτελείται από τέσσερα μέρη και συνολικά δώδεκα κεφάλαια. Το πρώτο μέρος, αναφέρεται στη μεθοδολογία επιλογής μεταβλητών μέσω ποινικοποιημένης πιθανοφάνειας, με έμφαση στα μοντέλα ευπάθειας με ομαδοποιημένα δεδομένα. Στο δεύτερο μέρος, αναπτύσσονται νέες προσεγγίσεις για την επιλογή της ρυθμιστικής παραμέτρου, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά τη χρήση των ποινικοποιημένων μεθόδων. Στο τρίτο μέρος, μελετώνται διάφορες κατηγορίες παραγοντικών σχεδιασμών και παρουσιάζονται νέες μέθοδοι εύρεσης των ενεργών επιδράσεων, υπό την παραδοχή γενικευμένων γραμμικών μοντέλων. Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος της διατριβής, μελετώνται και αξιολογούνται κλάσεις ορθογώνιων σχηματισμών τριών επιπέδων, τόσο ως προς τη χρησιμότητά τους ως σχεδιασμοί αποκριτικών επιφανειών υπό την παρουσία συσχετισμένων παρατηρήσεων, όσο και ως προς την καταλληλότητά τους στη διάκριση μοντέλων.