Στατιστική Ανάλυση Παραγοντικών Σχεδιασμών, Γενικευμένα Γραμμικά Μοντέλα και Κριτήρια Επιλογής Μοντέλων - Παρπούλα, Χριστίνα (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2015)
Η διδακτορική αυτή διατριβή αποτελείται από τρία μέρη και συνολικά δεκαπέντε κεφάλαια, πέντε για το πρώτο μέρος, πέντε για το δεύτερο μέρος και πέντε για το τρίτο μέρος. Στο πρώτο μέρος της διατριβής “Στατιστική Ανάλυση Υπερκορεσμένων Σχεδιασμών με Μέτρα της Θεωρίας Πληροφοριών”, μελετώνται διάφορες μέθοδοι στατιστικής ανάλυσης των υπερκορεσμένων σχεδιασμών κύριων επιδράσεων κάτω από την παραδοχή των γενικευμένων γραμμικών μοντέλων. Οι διάφορες μέθοδοι ανάλυσης που παρουσιάζονται βασίζονται πάνω σε ποικίλα μέτρα της Θεωρίας Πληροφοριών. Στο δεύτερο μέρος της διατριβής “Επιλογή Μεταβλητών και Επιλογή Μοντέλου”, μελετώνται διάφορες μέθοδοι επιλογής των καταλληλότερων μεταβλητών καθώς επίσης και κριτήρια πληροφορίας για την επιλογή του βέλτιστου μοντέλου. Επιπλέον, μελετώνται μέθοδοι επιλογής βέλτιστου σχεδιασμού μέσα από μία βάση πραγματικών δεδομένων. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος της διατριβής “Στατιστική Ανάλυση Υπερκορεσμένων Σχεδιασμών με Αλληλεπιδράσεις”, μελετώνται μέθοδοι κατασκευής και ανάλυσης υπερκορεσμένων σχεδιασμών που συμπεριλαμβάνουν αλληλεπιδράσεις. Επιπλέον, εισάγεται μία νέα κλάση σχεδιασμών που ονομάζονται μερικώς ισορροπημένοι υπερκορεσμένοι σχεδιασμοί και μελετώνται οι ιδιότητές τους και κάτω φράγματα για ευρέως γνωστά κριτήρια βελτιστοποίησης.