Χωρο-κοινωνικές μεταβολές στην κρητική ύπαιθρο την εποχή των "μνημονίων" - Πλουμίδη, Ελένη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Τα τελευταία χρόνια, με το ξέσπασμα της κρίσης χρέους,, συμβαίνουν στη χώρα μας σαρωτικές αλλαγές, με τα γνωστά σε όλους μας «μνημόνια» να αποτελούν ξαφνικά κυρίαρχο φορέα διαμόρφωσης δομικών πεδίων της ζωής μας. Η ξαφνική αυτή εγκαθίδρυση των «μνημονίων» ως ανώτατου ρυθμιστή, ταυτίζεται πολλές φορές με μια διπολική πρόσληψη της πραγματικότητας του πριν και του μετά, υπονοώντας τη βίαιη διάρρηξη μιας οικείας κανονικότητας και την έλευση μιας ανοίκειας ετερότητας. Σε τι βαθμό ισχύει αυτή η διπολική πρόσληψη της πραγματικότητας όταν απομακρυνθούμε από το αστικό περιβάλλον και μεταφερθούμε στην ύπαιθρο, και συγκεκριμένα στην κρητική ύπαιθρο, σε μια εδαφοχωρική ενότητα που έχει προ πολλού χάσει τον αυτοπροσδιοριστικό της χαρακτήρα;