Εγκλεισμός εκχυλίσματος φλοίδας ροδιού με αντιοξειδωτική δράση σε νανοσωματίδια πολυ(ηλεκτρικού βουτυλεστέρα) (PBS) - Κακκαβά, Βαρβάρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Τεχνολογίας Πολυμερών, 2015)
Ο εγκλεισμός φυτικών εκχυλισμάτων σε βιοδιασπώμενα πολυμερή αποτελεί ένα νέο τομέα ερευνών τόσο στην Φαρμακευτική όσο και στην Κοσμετολογία. Τα σχηματιζόμενα νανοσωματίδια έχουν μέγεθος από 10 – 1000 nm και στοχεύουν στην προστασία των ιδιοτήτων των δραστικών ουσιών των εκχυλισμάτων και στην ελεγχόμενη αποδέσμευση αυτών ανάλογα την επιθυμητή εφαρμογή. Όσον αφορά στις δραστικές ουσίες, το ρόδι (Punica granatum L.) που μελετήθηκε σε αυτήν την εργασία, ανήκει στην οικογένεια Punicaceae και τα εκχυλίσματά του έχουν χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση διάφορων ασθενειών εξαιτίας της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης των συστατικών που περιέχει.