Γεωμετρική τεκμηρίωση Ι. Ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Πεδουλά Κύπρου μέσω τριδιάστατης απεικόνισης - Γαβριήλ, Στεφανία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Τοπογραφίας. Εργαστήριο Φωτογραμμετρίας, 2015)
Με την πάροδο των χρόνων γίνεται ακόμα εντονότερη η προσπάθεια για την καταγραφή της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Τόσο οι φυσικές καταστροφές όσο και η ανθρώπινη παρέμβαση τείνουν να αλλοιώνουν ή και να καταστρέφουν τα μνημεία. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη της γεωμετρικής τεκμηρίωσης των μνημείων, διαδικασία η οποία αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την αποκατάσταση και αξιοποίηση τους. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η τριδιάστατη γεωμετρική τεκμηρίωση του Ι.Ν του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, στον Πεδουλά της Κύπρου. Η βυζαντινή εκκλησία αυτή αποτελεί μία από τις δέκα, της περιοχής του Τροόδους, που έχουν κηρυχθεί από την UNESCO μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η δημιουργία του τριδιάστατου μοντέλου ακριβείας είναι αποτέλεσμα συνδυασμού μεθόδων όπως γεωδαιτικές μετρήσεις, επίγειες σαρώσεις και φωτογραμμετρίας. Τα τελικά παράγωγα της εργασίας είναι ένα φωτορεαλιστικό τριδιάστατο μοντέλο ακριβείας καθώς και μια οπτικοποίηση του μοντέλου μέσω εικονικής περιήγησης.