Διερεύνηση της σεισμικής συμπριφοράς ξύλινων διαφραγμάτων - Φραγκιαδάκης, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2015)
Σε συνέχεια της διπλωματικής εργασία «ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑ» μελετήθηκε στην παρούσα εργασία η συνεισφορά της διαφραγματικής λειτουργίας στη γενική συμπεριφορά ενός φορέα από τοιχοποιία. Αρχικά προστέθηκε στο αρχικό φορέα (χωρίς διάφραγμα) πλάκα σκυροδέματος ώστε να γίνει μία πρώτη εκτίμηση της συνεισφοράς ενός σχετικά δύσκαμπτου διαφράγματος. Στη συνέχεια δόθηκε έμφαση στη σωστή προσομοίωση ενός ξύλινου πατώματος το οποίο συναντάται πιο συχνά σε κτίρια από τοιχοποιία. Βασιζόμενοι στα πειραματικά αποτελέσματα τόσο της μεμονωμένης σύνδεσης καρφί-δοκός-σανίδα όσο και ολοκληρωμένων ξύλινων πατωμάτων τα οποία έγιναν στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής του Aaron Wilson έγινε μία λεπτομερής προσέγγιση της συμπεριφοράς αυτού του είδους διαφράγματος. Κύριο μέλημα ήταν η προσομοίωση της συμπεριφοράς της σύνδεσης αυτής σε ανακυκλιζόμενη φόρτιση με στόχο να γίνει μία όσο το δυνατό αντιπροσωπευτικότερη με την πραγματικότητα ανάλυση της απόκρισης ενός ξύλινου πατώματος σε ενδεχόμενο σεισμό. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν τα διάφορα υστερητικά μοντέλα προσομοίωσης μη γραμμικής συμπεριφοράς τα οποία εντοπίστηκαν στη βιβλιογραφία. Επιλέγχθηκε το πολυγωνικό υστερητικό μοντέλο PHM. Στο μοντέλο αυτό γίνεται χρήση νόμων απομείωσης της αντοχής, της δυσκαμψίας αλλά και της χαρακτηριστικής «ολίσθησης» οι οποίες παρατηρούνται στη συμπεριφορά της υπό εξέτασης σύνδεσης. Κατασκευάστηκε κώδικας σε γλώσσα Fortran ο οποίος τροποποιήθηκε ανάλογα ώστε να συνεργάζεται με το πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων Abaqus. Αναλύθηκαν με τη χρήση της παραπάνω υπορουτίνας η σύνδεση καρφί-δοκός-σανίδας και ελέχθησαν τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα πειραματικά του Wilson. Στη συνέχεια κατασκευάστηκαν αντίστοιχα αριθμητικά προσομοιώματα ξύλινων πατωμάτων τα οποία έλεγξε πειραματικά ο Wilson σε ανακυκλιζόμενη φόρτιση. Στα προσομοιώματα αυτά προσαρμόστηκε η παραπάνω υπορουτίνα ώστε να γίνει ο έλεγχος με τα πειραματικά αποτελέσματα.