Ανάπτυξη μοντέλου βελτιστοποίησης της κατανομής πόρων για τη συντήρηση των λιμένων της Ελλάδας - Χαριζόπουλος, Σωτήριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός αλγορίθμου βελτιστοποίησης, η εφαρμογή του οποίου θα επιτρέψει τη συντήρηση των δώδεκα βασικών λιμένων της Ελλάδας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού αξιοποιήθηκαν διάφορες πηγές στατιστικών δεδομένων. Επιλέχθηκε η βέλτιστη κατανομή πόρων να καθορίζεται ως ένα γραμμικό ακέραιο πρόβλημα. Η αντικειμενική συνάρτηση, η οποία βελτιστοποιείται, περιλαμβάνει τη μεγιστοποίηση του αριθμού των λιμένων προς συντήρηση με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των πόρων που θα διατεθούν για αυτή τη συντήρηση. Για τη βελτιστοποίηση αυτή λήφθηκαν υπόψη ως απαραίτητοι περιορισμοί όπως ο διατιθέμενος προϋπολογισμός, η συχνότητα συντήρησης και η χρήση δυαδικών επιλογών. Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου αλγορίθμου καταδεικνύουν όχι μόνο ότι όσο αυξάνεται ο προϋπολογισμός αυξάνεται και ο αριθμός των λιμένων που συντηρούνται αλλά και προσδιορίστηκε η προτεραιότητα των επενδύσεων στους λιμένες με τους υψηλότερους συντελεστές βαρύτητας. Επιπλέον, προσδιορίστηκε η βέλτιστη χρονική κατανομή της συντήρησης ανάμεσα στους λιμένες κατά την εξεταζόμενη πενταετή περίοδο. Τέλος, εντοπίστηκε η κατάλληλη χρονική μετακύλιση του προϋπολογισμού ώστε να αξιοποιούνται αποδοτικότερα οι διαθέσιμοι πόροι.