Αεροδυναμική ανάλυση πτερύγων με καμπυλωμένα άκρα - Ανδρόνικος, Θεολόγος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Αεροδυναμικής, 2015)
Στο παρόν εκπόνημα προσαρμόζεται μία μέθοδος επίλυσης ασυμπίεστων μη συνεκτικών ροών για την καλύτερη διαχείριση ενός μεγάλου εύρους πτερύγων και τον υπολογισμό αεροδυναμικών μεγεθών των πεδίων με σκοπό την εφαρμογή του σε πτέρυγες με καμπυλωμένα άκρα. Η προσθήκη κατάλληλων συσκευών στα άκρα των πτερύγων καθώς και η καμπύλωση τους εφαρμόζεται ευρέως τα τελευταία χρόνια τόσο στην αεροπορική βιομηχανία όσο και σε εφαρμογές περιστρεφόμενων πτερυγώσεων (ανεμογεννήτριες, ελικόπτερα) διότι μειώνουν δραστικά την ένταση των στροβίλων. Ωστόσο, η παραπάνω διαδικασία διαφέρει ανάλογα με πτέρυγα και την εκάστοτε χρήση της και ως εκ τούτου ο σχεδιασμός χρήζει πολυπαραμετρικής ανάλυσης. Η μέθοδος των συνοριακών στοιχείων που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την χρήση των φύλλων στροβιλότητας, επιλύει την ασυμπίεστη μη συνεκτική ροή γύρω από τρισδιάστατα σώματα χρησιμοποιόντας την άμεση διατύπωση του δυναμικού. Για την κατάλληλη προσομοίωση, τα μη μόνιμα φαινόμενα της ροής προσομοιόθηκαν με ένα πρότυπο δυναμικού ομόρρου που δημιουργήθηκε. Σχεδιάστηκε η συνθήκη Kutta κάνοντας χρήση της εξίσωσης Bernulli και της συνθήκης Kelvin ενώ οι ταχύτητες στον ομόρρου αλλά και πάνω στις πτέρυγες υπολογίζεται με τις αναλυτικές εξισώσεις του πεδίου. Τα παραπάνω κατέστησαν δυνατή την επίλυση της ροής γύρω από την πτέρυγα με καμπυλωμένο άκρο τύπου Winglet 2 και την πτέρυγα ελλειπτικής χορδής Baseline. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν συγκρίθηκαν με αντίστοιχα πειραματικά και με προγενέστερες προσπάθειες προσομοίωσης.