Βελτιστοποίηση καλλιέργειας ινοβλαστών σε ικριώματα από κολλαγόνο για πρωτεομικές μελέτες σηματοδότησης - Ιωάννου, Μαρίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου, 2015)
Στα τρισδιάστατα συστήματα καλλιέργειας κυττάρων, τα κύτταρα αναπτύσ-σονται και μελετούνται μέσα σε βιοϋλικά, τα οποία παρέχουν στα κύτταρα ένα περιβάλλον ανάλογο της εξωκυττάριας μήτρας. Σε σύγκριση με την καθιε-ρωμένη δισδιάστατη κυτταρική καλλιέργεια σε πλαστικές επίπεδες επιφάνειες, η τρισδιάστατη καλλιέργεια προσφέρει την ικανότητα να μελετηθούν οι επιδράσεις περισσότερων βιοφυσικών και βιοχημικών παραγόντων με περισσότερη λεπτομέρεια. Ωστόσο, η χρήση τρισδιάστατων συστημάτων καλλιέργειας κυττάρων είναι αρκετά πιο περίπλοκη συγκριτικά με τις δισδιά-στατες. Ο σκοπός της παρούσης εργασίας είναι να παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία και πρωτόκολλα που θα προωθήσουν την βιολογική και βιοϊατρική έρευνα σε κύτταρα που καλλιεργούνται μέσα σε πορώδη ικριώματα κολλαγόνου. Συγκεκριμένα, αναπτύσσονται και βελτιστοποιούνται πρωτόκολ-λα για την εισαγωγή κυττάρων σε ικριώματα κολλαγόνου, για ανάκτηση των κυττάρων από αυτά καθώς και για την επιβολή εξωτερικών διεγέρσεων στα κύτταρα καθώς καλλιεργούνται μέσα στα ικριώματα. Τα αποτελέσματα της εργασίας θα βελτιώσουν την ευκολία και ακρίβεια της μελέτης κυττάρων μέσα σε ικριώματα κολλαγόνου μέσω πρωτεομικής (High Throughput Proteomics), θέτοντας τα θεμέλια για έρευνα σε διάφορα επιστημονικά πεδία (κυτταρική βιολογία, βιολογία συστημάτων, φαρμακολογία), η οποία θα παρέχει πιο ακριβή βιολογικά αποτελέσματα βασιζόμενη σε προηγούμενες τρισδιάστατες καλλιέργειες.