Aνάπτυξη υπηρεσιοστρεφούς πλατφόρμας παρακολούθησης και ελέγχου υποδομής υπολογιστικού νέφους - Καλαθόπουλος, Φώτιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών. Εργαστήριο Ευφυών Επικοινωνιών και Δικτύων Ευρείας Ζώνης, 2015)
Η παρούσα διπλωματική έχει ως σκοπό τη διευρένηση της τεχνολογίας του Cloud Computing καθώς και τη σχεδίαση και ανάπτυξη υπηρεσιοστρεφούς πλατφόρμας με σκοπό το monitoring σε συστήματα υπολογιστικού νέφους. Αρχικά γίνεται μια παρουσίαση της προέλευσης και ιστορίας του Cloud Computing, των χαρακτηριστικών του καθώς και αναφορά στα μοντέλα υπηρεσιών του. Επίσης αναφέρονται διάφορα πρακτικά παραδείγματα τεχνολογιών στα οποία έχει άμεση εφαρμογή το «νέφος». Στη συνέχεια παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική και υλοποίηση της client-server πλατφόρμας που υλοποίηθηκε με σκοπό το monitoring σε cloud σύστημα. Tέλος μέσω μιας πειραματικής διαδικασίας βασιζόμενης σε πραγματικό σύστημα υπολογιστικού νέφους συλλέγονται δεδομένα με σκοπό την εξέταση σεναρίων και την παρακολούθηση της συμπεριφοράς του συστήματος. Συμπληρωματικά παρατίθενται πληροφορίες σχετικά με τις τεχνολογίες που χρησιμοποίηθηκαν καθώς και ο κώδικας του project πάνω στο οποίο βασίστηκε η δημιουργία της πλατφόρμας.