Οικονομική κρίση και συνήθειες μετακίνησης στην πόλη. Η κρίση ως ευκαιρία προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Μελέτη περίπτωσης : Αθήνα - Καρρά, Βικτωρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2015)
Στην εργασία αυτή εξετάζεται το ζήτημα της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών που αυτή είχε στο θέμα των μετακινήσεων. Επιχειρείται λοιπόν μια αποτύπωση των αιτιών αλλά και των αποτελεσμάτων των αλλαγών στις συνήθειες μετακίνησης, με μελέτη περίπτωσης την Αθήνα. Στόχος είναι να μελετηθεί η παρούσα κατάσταση και να διερευνηθούν τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ώστε να μετατραπεί σε μια ευκαιρία για στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα. Καταρχάς, αναλύεται οι έννοιες της βιωσιμότητας και της βιώσιμης κινητικότητας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και τα ευρωπαικά παραδείγματα σε αυτή τη κατεύθυνση. Στην συνέχεια, γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής της παρούσας κατάστασης του σχεδιασμού των μεταφορών στην Αθήνα, μαζί με τους βασικούς αστικούς μετασχηματισμούς των τελευταίων ετών που επηρεάζουν τη μεταφορά, και το νομοθετικό πλαίσιο σε Ελλάδα και Ευρώπη που διέπει τις αστικές μεταφορές. Περνώντας στο θέμα της οικονομικής κρίσης, εστιάζεται το ενδιαφέρον στα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά της, αλλά κυρίως στις επιπτώσεις που φαίνεται να έχει σε κοινωνικό και χωρικό επίπεδο. Στο επόμενο κεφάλαιο, εξετάζεται άμεσα το θέμα της κρίσης σε συνάρτηση με τις αστικές μετακινήσεις στην Αθήνα, μέσα από το πρίσμα της ιδιωτικής και της δημόσιας μετακίνησης. Τα στοιχεία αυτά εμπλουτίζονται από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε με αφορμή αυτήν την εργασία, σε μορφή ερωτηματολογίου, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζονται και αναλύονται. Συμπερασματικά, γίνεται μια αναφορά στα εμπόδια που αντιμετωπίζει η πραγμάτωση ενός σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας, καθώς και μια προσπάθεια διάρθρωσης πρότασης σχετικής με τα στρατηγικά μέτρα που πρεπει να εφαρμοστούν στην παρούσα συνθήκη προς την βιώσιμη κινητικότητα.