Θεωρητική Ανάλυση και Θερμική Προσομοίωση Παθητικού Συστήματος Ψύξης Φωτοβολταϊκών Κυψελίδων Υψηλής Ηλιακής Συγκέντρωσης - Παγκράτης, Γεράσιμος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ), 2015)
Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η δυνατότητα παθητικής ψύξης μιας φωτοβολταϊκής κυψελίδας υψηλής συγκέντρωσης σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο θερμοκρασιακό σενάριο, που ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα. Για την ανάλυση αυτή πραγματοποιήθηκε λεπτομερής τρισδιάστατη σχεδίαση του συστήματος της κυψελίδας και της ψύκτρας φυσικής κυκλοφορίας και ακολούθησε θερμική ανάλυση με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. Μεταβάλλοντας την γεωμετρία της ψύκτρας επιτεύχθηκε μια ικανοποιητική θερμοκρασία λειτουργίας για την φωτοβολταϊκή κυψελίδα. Ακόμη πραγματοποιήθηκε παραμετρική ανάλυση διαφοροποιώντας τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του συστήματος ψύξης καθώς και την προσπίπτουσα ακτινοβολία. Τέλος υπολογίστηκε η μηνιαία παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια του συστήματος σε διάστημα ενός έτους. Μέρος των αποτελεσμάτων της διπλωματικής εργασίας παρουσιάστηκαν στο 10ο Εθνικό Συνέδριο για τις Ήπιες Μορφές Ενέργειας (Παράρτημα 1).