Σεισμική Αναβάθμιση 5-ώροφης Υφιστάμενης Κατασκευής με Διατμητικά Τοιχώματα: Συμβατικός Σχεδιασμός και Μόνωση μέσω Λικνισμού - Δαής, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Κατά τη σχεδίαση ενός καινούργιου κτιρίου σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς, επιβάλλεται ο ικανοτικός και πλάστιμος σχεδιασμός των μελών της ανωδομής. Ωστόσο, σε ένα υπάρχον κτίριο η απαίτηση αυτή δεν ικανοποιείται, καθώς δεν το υπαγόρευαν οι παλιότεροι κανονισμοί. Όσον αφορά τη θεμελίωση, τόσο οι σημερινοί όσο και οι παλιότεροί κανονισμοί, επιβάλλουν την ελαστική συμπεριφορά τους ακόμη και υπό ισχυρές σεισμικές φορτίσεις. Σύμφωνα με τη νέα φιλοσοφία στο σχεδιασμό των θεμελιώσεων, επιτρέπεται το ανασήκωμα του θεμελίου και η ενεργοποίηση της φέρουσας ικανότητας του εδάφους ως αποτέλεσμα της υποδιαστασιολόγησης των θεμέλιων οδηγώντας κατά αυτόν τον τρόπο την αστοχία στη θεμελίωση και όχι στην ανωδομή. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδιασμού έχει εξεταστεί τόσο σε βάθρο γέφυρας [Anastasopoulos et al. (2010a)] όσο και σε νέα κτίρια [Gelagoti et al. (2010)] με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Πλήθος κτιρίων στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1970 έχουν κατασκευαστεί βάσει παλιότερων κανονισμών με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτα σε σεισμικές διεγέρσεις με ένταση που προδιαγράφεται στους σύγχρονους κανονισμούς. Υπάρχει πλειάδα τρόπων ενίσχυσης ενός κτιρίου, με έναν από τους πιο συχνά εφαρμόσιμους να είναι η προσθήκη διατμητικού τοιχώματος. Η όπλιση και θεμελίωσή του γίνεται βάσει των διατάξεων των αντίστοιχων κανονισμών. Στην παρούσα εργασία ερευνάται εφόσον ο παραπάνω “αντισυμβατικός” σχεδιασμός μπορεί να εφαρμοστεί κατά τη σεισμική ενίσχυση σε υφιστάμενη πενταώροφη κατασκευή μέσω της μόνωσης του θεμελίου του τοιχώματος ενίσχυσης ως αποτέλεσμα της λικνιστικής του απόκρισης.