Συγκριτική αξιολόγηση μεθοδολογιών κατάρτισης χαρτών πλημμύρας• Η περίπτωση του Πηνειού Θεσσαλίας. - Θεοδωρούλης, Αχιλλέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική έχει ως στόχο την συγκριτική αξιολόγηση μεθοδολογιών κατάρτισης χαρτών πλημμύρας και στην προκειμένη περίπτωση την περιοχή του Πηνειού Θεσσαλίας. Πιο συγκεκριμένα μελετάται μια υπολεκάνη πολλαπλών εξόδων, όπως είναι οι περιπτώσεις Δέλτα ποταμών και στην προκειμένη μελέτη, την περίπτωση της υπολεκάνης του Δέλτα του Πηνειού. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν δύο λογισμικά της Aquaveo, με χρήση των δωρεάν δοκιμαστικών εκδόσεών τους. Τα λογισμικά αυτά είναι το WMS και το SMS. Το λογισμικό WMS διαθέτει δυο μοντέλα πλημμυρών, το HecRas και το GSSHA. Το λογισμικό SMS παρέχει τη χρήση ενός μοντέλου πλημμύρας, γνωστό ως Tuflow. Τα τρία αυτά μοντέλα δοκιμάζονται στην μοντελοποίηση πλημμυρών διάφορων περιόδων σχεδιασμού. Τα δεδομένα που απαιτούνται για την εκτέλεση της μοντελοποίησης, άλλοτε λαμβάνονται βιβλιογραφικά και άλλοτε υπολογίζονται. Στο παρόν τεύχος παρουσιάζεται μια συνοπτική διαδικασία εκτέλεσης των τριών μοντέλων, καθώς επίσης και οι παραδοχές ή οι υπολογισμοί, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν. Το HecRas είναι ένα μονοδιάστατο μοντέλο, ενώ το GSSHA και το TUFLOW λειτουργούν τόσο μονοδιάστατα, όσο και δισδιάστατα. Συνολικά τα μοντέλα παρέχουν αποτελέσματα χαρτών επικινδυνότητας πλημμύρας δισδιάστατης προβολής, καθένα με διαφορετική προβολή και διαφορετικές τελικές απεικονίσεις. Τα τελικά αποτελέσματα παρουσιάζονται συνοπτικά, καθώς παραλείπεται, για λόγους ευνόητους, ένας μεγάλος αριθμός στιγμιότυπων, όσον αφορά τα μοντέλα GSSHA και TUFLOW. Στο τέλος τα μοντέλα αξιολογούνται μεμονωμένα και συγκριτικά, βάσει προσωπικής εμπειρίας χρήσης και σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους. Συμπερασματικά, το μοντέλο του HecRas αδυνατεί να μοντελοποιήσει υπολεκάνη πολλαπλών εξόδων, ενώ τα μοντέλα GSSHA και TUFLOW το κατορθώνουν επιτυχώς, αλλά μόνο για τα πλημμυρικά βάθη, καθώς το TUFLOW είναι το μόνο που παρήγαγε επιτυχώς (χωρίς σφάλματα) χάρτες με ταχύτητες ροής και χάρτες παροχών. Συνεπώς, το μόνο μοντέλο που παρήγαγε χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας σε υπολεκάνη πολλαπλών εξόδων είναι το μοντέλο TUFLOW. Στο τέλος του τεύχους παρατίθενται παραρτήματα, σχετικά με ορισμένες επεξεργασίες που πραγματοποιήθηκαν, καθώς και πληροφορίες που αφορούν την περιοχή του Δέλτα Πηνειού, όπως επίσης την σημασία προστασίας του Δέλτα Πηνειού από ενδεχόμενες πλημμύρες.