Διερεύνηση της επάρκειας του αντισεισμικού σχεδιασμού ανεμογεννητριών σε συνθήκες κοντινού πεδίου - Νηφάκου, Χριστίνα Φαίδρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2015)
Το ερευνητικό αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της επάρκειας του Αντισεισμικού Σχεδιασμού Ανεμογεννήτριας σε συνθήκες κοντινού πεδίου. Στο Κεφάλαιο 1, γίνεται μία συνοπτική παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης της εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας καθώς και των χαρακτηριστικών των αιολικών μηχανών. Επιπλέον, δίνονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την εγκατεστημένη ισχύ στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο καθώς και οι δυνατότητες επέκτασής της. Τέλος, για λόγους πληρότητας, αφιερώνουμε χώρο στην παρουσίαση των παράκτιων (offshore) ανεμογεννητριών. Στο Κεφάλαιο 2, επικεντρωνόμαστε στην ανωδομή ~ πύργο της αιολικής μηχανής. Ξεκινώντας παρουσιάζουμε όλες τις επιλογές μόρφωσης του πυλώνα, όλες τις φορτίσεις που εξετάζουμε καθώς και τον τρόπο υπολογισμού αυτών. Στην συνέχεια, επικεντρωνόμαστε στον πυλώνα της υπό εξέταση ανεμογεννήτριας και στην μοντελοποίηση του μέσω του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων SAP2000, v15. Στο Κεφάλαιο 3, ακολουθώντας την ίδια συλλογιστική, ξεκινάμε με μία γενική παρουσίαση όλων των τύπων θεμελιώσεως αιολικών μηχανών καθώς και όλων των θεμάτων γεωτεχνικού ενδιαφέροντος που θα μας απασχολήσουν στην συνέχεια. Εν τέλει, επικεντρωνόμαστε στη συμβατική θεμελίωση της υπό εξέταση αιολικής μηχανής και την μοντελοποίηση της χρησιμοποιώντας επιφανειακά στοιχεία κελυφών αλλά και πεπερασμένα στοιχεία όγκου. Στο Κεφάλαιο 4, αντιμετωπίζουμε την αιολική μηχανή ως ενοποιημένο φορέα ανωδομής και θεμελίου. Μέσω του προγράμματος πεπερασμένων στοιχείων επικεντρωνόμαστε στις φορτίσεις της κατασκευής είτε με τα ελαστικά φάσματα απόκρισης του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Αντισεισμικού Κανονισμού είτε με επιλεγμένα επιταχυνσιογραφήματα σεισμών κοντινού πεδίου.