Ανάδειξη της Οδού Πειραιώς ώς "Υπαίθριου, Ανοικτού Μουσείου" - Δημητράτος, Άγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικής Γλώσσας, Επικοινωνίας και Σχεδιασμού, 2015)
Στα πλαίσια της αναγνώρισης και της ανάγνωσης του Αστικού Ιστού, αναδεικνύεται ως πρωταρχικό έργο η ιστορική ανάδειξη του Κέντρου της Αθήνας. Στόχος είναι η αναζήτηση των αναγκών εκείνων που σήμερα η απουσία τους υποβαθμίζει τον ιστό, ιδιαίτερα εκεί που η πόλη και η ιστορία συνυπάρχουν. Η μελέτη για τον εντοπισμό αυτών των αναγκών, ενεργοποιείται στο αστικό σκέλος Ομόνοια-Κεραμικός-Γκάζι, λαμβάνοντας υπόψη την σχέση με το ιστορικό τρίγωνο της Αθήνας. Στη προσπάθεια αυτή, αναγνωρίζονται όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν την εικόνα της πόλης: κτίρια, πολυώροφα, νεοκλασικά, σύγχρονα, κ.λπ. και ελεύθεροι χώροι όπως οι τελευταίοι πλαισιώνουν τα κτίρια αυτά. Ουσιαστικά αναζητούνται οι σχέσεις χώρου και χρόνου σε όλη την διάρκεια εξέλιξης της Οδού Πειραιώς από το 1850 έως σήμερα. Δημιουργείται έτσι ένα ειδικό γλωσσάρι ανάγνωσης κενών και ακαλύπτων όπως αυτά παραμένουν σήμερα στην πόλη, και αξιοποιούνται με την συμμετοχή τους σε ένα δίκτυο διαδρομών. Οι τρείς διαδρομές που τελικά κατακλύζουν το τμήμα της πόλης όπου εξετάζεται, ενεργοποιούν στοιχεία ιστορίας, στοιχεία αρχιτεκτονικής μνήμης αλλά και την ανάδειξη του κενού αστικού χώρου. Τέλος οι περιηγήσεις-διαδρομές αυτές αποτελούν το οργανικό σκέλος που εφαρμόζοντάς το πάνω στον ιστό της πόλης, διατρέχοντάς το, αναδεικνύουν όλα όσα η πόλη θέλει να φανερώσει και σήμερα τα αποσιωπά.