Στο δρόμο του μεταξιού_Επιστρέφοντας στο Μεταξοχώρι - Γκουσγκούνη, Λυδία- Παναγιώτα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2015)
Ο στόχος αυτής της διπλωματικής είναι η αναβίωση του παραδοσιακού οικισμού Μεταξοχώρι μέσα από ένα δίκτυο παραγωγής μεταξιού. Ως βασικό αποδέκτη αλλά και κινητήριο μοχλό αυτής της αναβίωσης ορίζουμε τους νέους που θα επιστρέψουν για να ζήσουν εκεί και σε μικρότερο ποσοστό τους αγροτουρίστες. Στη δεκαετία του ’50 το Μεταξοχώρι γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη λόγω της σηροτροφίας που αποτελούσε εκείνη την περίοδο την κύρια ασχολία όλων των κατοίκων. Σε αυτήν οφείλει τόσο το όνομα του όσο και την δημιουργία μεγαλόπρεπων αρχοντικών που του δίνουν την ταυτότητα του παραδοσιακού οικισμού. Στο πλαίσιο της διπλωματικής προτείνουμε ένα γενικό σχέδιο προθέσεων με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και επικεντρωνόμαστε σε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα επέμβασης. Βασικές επιδιώξεις είναι η ελάχιστη επέμβαση στα κτίρια που θα τα καθιστά λειτουργικά και η εμφανής διαφοροποίηση των σύγχρονων επεμβάσεων. Ταυτόχρονα η ίδια υλικότητα και συνάφεια στο σχεδιασμό των επεμβάσεων που βρίσκονται διάσπαρτες στον οικισμό επιδιώκει να κάνει διακριτό στον επισκέπτη-χρήστη ότι ανήκουν σε ένα ενιαίο δίκτυο. Η επιλογή των κτιρίων δεν έγινε τυχαία αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες του κτιριολογικού προγράμματος που ορίσαμε. Οι χώροι παραγωγής-ξενώνες τοποθετήθηκαν στα τυπικά διώροφα και τριώροφα αρχοντικά και οι χώροι τελικής επεξεργασίας, έρευνας και πώλησης σε μικρότερα κτίσματα των οποίων όμως η θέση βρίσκεται κατά βάση στο κέντρο του οικισμού.