Η μετάβαση στα ευφυή ηλεκτρικά δίκτυα και η συμβολή της απόκρισης της ζήτησης στην αξιοπιστία των δικτύων διανομής - Μελαχροινούδης, Παντελής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2015)
Η παρούσα εργασία προσεγγίζει την μετάβαση από τα συμβατικά, στα ευφυή ηλεκτρικά δίκτυα (smart grids) με στόχευση στο εγχώριο ΣΗΕ. Παρουσιάζονται οι απαιτούμενες τεχνολογίες επικοινωνιών. Επιπρόσθετα,παρουσιάζονται οι έξυπνοι μετρητές. Τέλος γίνεται αναφορά στην συμβολή της Aπόκρισης της Zήτησης (Demand Response programmes) στην αξιοπιστία των μετασχηματιστών ΜΤ/ΧΤ των δικτύων διανομής και γενικότερα στην αξιόπιστη και οικονομική λειτουργία των δικτύων διανομής