Καταλυτική διάσπαση κ-Βουτανίου με την χρήση ζεόλιθων - Αποστολοπούλου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I), 2015)
Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας έγινε η μελέτη της συμπεριφοράς από άποψη κινητικής και απενεργοποίησης δύο πολύ διαδεδομένων ζεολιθικών δομών, που χρησιμοποιούνται ευρέως στη πετρελαϊκή βιομηχανία, του ζεόλιθου ZSM-5 και του ζεόλιθου Υ κατά την διεργασία της πυρολυτικής διάσπασης. Τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν εμπορικά διαθέσιμα, ενώ ταυτόχρονα έγινε η προσπάθεια παρασκευής καταλυτικών νανο-σωματιδίων τύπου Υ με σκοπό την διαπίστωση και μελέτη μεταβολών που θα μπορούσε να παρουσιαστεί στην καταλυτική ενεργότητα των υλικών λόγω διαφοράς του μεγέθους σωματιδίων που τα αποτελούν. Για την παρούσα εργασία κ-Βουτάνιο χρησιμοποιήθηκε ως αντιδρών για την καταλυτική πυρόλυση και τα πειράματα έλαβαν χώρα σε ένα σύστημα που αποτελούνταν από έναν μικροαντιδραστήρα και έναν αέριο χρωματογράφο. Η μελέτη επικεντρώθηκε στην μονομοριακή καταλυτική διάσπαση του κ-Βουτανίου και για τον λόγω αυτό η μετατροπή του προς προϊόντα επιλέχθηκε να είναι χαμηλή, μικρότερη από 1%. Στην ανάλυση που ακολουθεί περιγράφεται το σύστημα, η προετοιμασία των εμπορικά διαθέσιμων ζεόλιθων, η μέθοδος παρασκευής νανοζεόλιθων τύπου Υ και οι μέθοδοι ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη της δομής τους. Στα αποτελέσματα της εργασίας παρουσιάζονται σε πίνακες οι τιμές των παραμέτρων της κινητικής που υπολογίστηκαν και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την ανάλυση.