Προσδιορισμός του συντελεστή απορρόφησης του ήχου και του δείκτη ηχομείωσης αερόφερτου θορύβου με τη χρήση των sound intensity probes - Ζαβιτσάνος, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2015)
Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση και ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει το μέγεθος της ακουστικής έντασης (sound intensity) στο πεδίο των ακουστικών μετρήσεων. Ως διανυσματικό μέγεθος, η ακουστική ένταση προσφέρει πληροφορίες για την κατεύθυνση του ήχου και συνδέεται άμεσα με την ακουστική ισχύ. Αρχικά, περιγράφονται δύο μεθοδολογίες για τον προσδιορισμό της, επάνω στις οποίες στηρίζουν τη λειτουργία τους δύο διαφορετικά sound intensity probes. Περιορισμοί λόγω της φύσης του πεδίου αναλύονται διεξοδικά. Στη συνέχεια, η εργασία επικεντρώνεται στο φαινόμενο της απορρόφησης του ήχου, και συγκεκριμένα σε σύγχρονες μεθόδους προσδιορισμού του συντελεστή απορρόφησης με τη χρήση των sound intensity probes είτε σε εργαστηριακό περιβάλλον είτε in situ. Αναδεικνύεται πως το βασικό ζητούμενο των in situ μετρήσεων είναι μία καλή περιγραφή του ηχητικού πεδίου πάνω από την επιφάνεια του απορροφητικού υλικού, καθώς τα σύγχρονα probes (τα Microflown p-u sound intensity probes) είναι ικανά να μετρούν σε απόσταση μόλις λίγων χιλιοστών από την απορροφητική επιφάνεια. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας (κεφάλαιο 8), αναλύεται μία μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της ηχομόνωσης του αερόφερτου θορύβου, βασισμένη σε in situ μετρήσεις ακουστικής έντασης. Για την πειραματική της αξιολόγηση, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε μία μεσοτοιχία δύο παρακείμενων δωματίων, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται αναλυτικά, απ’ όπου διαφαίνονται σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με παραδοσιακές μεθόδους βασισμένες σε μετρήσεις ακουστικής πίεσης με ένα απλό μικρόφωνο, καθώς μπορούν να εξαχθούν με μεγάλη ευκολία άμεσα συμπεράσματα για τη συνεισφορά ισχύος από διαφορετικά τοιχώματα και να εντοπιστούν τα μονοπάτια διάδοσης του ήχου.