Σχεδιασμός και μελέτη αναφοράς επεκτάσεων λογισμικού για τη μη σχεσιακή βάση δεδομένων MongoDB με σκοπό την ολοκληρωμένη παροχή συστήματος διαχείρισης ταυτόχρονων συνδιαλλαγών - Κατερινόπουλος, Φίλιππος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2015)
Στη σύγχρονη εποχή, η χρήση του υπολογιστικού νέφους και συνεπώς των συστημάτων νέφους εξυπηρέτησης αυξάνεται συνεχώς. Μαζί με τις τεχνολογίες αυτές, αυξάνονται όμως και οι απαιτήσεις σε ευέλικτο αποθηκευτικό χώρο. Γι’ αυτόν το λόγο, αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν οι μη-σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Αυτές οι βάσεις προσφέρουν τόσο την ευελιξία που χρειάζονται τα σύγχρονα συστήματα όσο και την ευχρηστία και την επάρκεια του χώρου αποθήκευσης. Παρόλα αυτά, οι μη-σχεσιακές βάσεις δεδομένων παρουσιάζουν τα δικά τους μειονεκτήματα, με κυριότερο από αυτά να είναι η μη υποστήριξη συνδιαλλαγών και συνεπώς και των ACID ιδιοτήτων που αυτές προσφέρουν σε μία βάση δεδομένων. Γι’ αυτό το λόγο, επεκτείνουμε μία μη-σχεσιακή βάση δεδομένων με σκοπό να υποστηρίζει τον έλεγxo ταυτόχρονων πολλαπλών εκδόσεων δεδομένων(MultiVersion Concurrency Control), με σκοπό την υποστήριξη του προγράμματος του Διαχειριστή Συνδιαλλαγών, ο οποίος μπορεί να δώσει στο σύστημα τη δυνατότητα χρήσης συνδιαλλαγών για τη βάση δεδομένων και να εξασφαλίσει τις ιδιότητες αυτές. Έτσι, σκοπός αυτής της διπλωματικής είναι η επέκταση της μη-σχεσιακής βάσης MongoDB σε ένα σύστημα με Έλεγχο Ταυτόχρονων Πολλαπλών Εκδόσεων, ώστε να παρέχεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολλαπλών ταυτόχρονων συνδιαλλαγών. Παράλληλα, γίνεται αξιολόγηση της ολοκληρωμένης MongoDB σε σύγκριση με τη φυσική της έκδοση, μέσω εργαλείου λογισμικού για μετρήσεις σε βάσεις δεδομένων, με επέκταση για την υποστήριξη της συγκεκριμένης βάσης, ώστε να μελετηθεί πόσο αποτελεσματικό θα ήταν ένα τέτοιο σύστημα σε σχέση με το κόστος που επιφέρει σε χρόνο και χρήμα.