Τμήμα Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Κύπρου - Φιλίππου, Αλεξάνδρα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, 2015)
Η παρούσα διπλωματική διερευνά και προτείνει λύση στο πραγματικό ζήτημα ανάγκης μεταστέγασης των εγκαταστάσεων του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου σε νέες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, εντός του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας. Μεταξύ των δύο ενδεχόμενων λύσεων επιλέγεται αυτή της ανέγερσης νέου κτίσματος σε ιδιόκτητα οικόπεδα επί της οδού Αδαμαντίου Κοραή, αντί αυτή της επανάχρησης του ιστορικού γυμνασίου της Φανερωμένης, ως η βέλτιστη όσον αφορά την τοποθεσία και την καλύτερη εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών του Τμήματος. Βασική αρχή διαμόρφωσης του συγκροτήματος είναι το δίπολο ενός σκληρού κελύφους που περικλείει έναν μαλακό πυρήνα. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η επίλυση του προβλήματος της δημιουργίας ενός προστατευμένου εργασιακού περιβάλλοντος που θα λειτουργεί παράλληλα και σε συνέργεια με ένα κεντρικό, δημόσιο σημείο αναφοράς των χρηστών του κτηρίου αλλά και του κοινού. Μορφολογικά το κέλυφος εκφράζεται με ένα αναδιπλούμενο τοιχείο από οπλισμένο σκυρόδεμα, ως μη περατή συνεχής επιφάνεια. Αντίστοιχα ο μαλακός πυρήνας ορίζει τον κάνναβο του κτηρίου και εκφράζεται ως μεταλλική κατασκευή, η οποία μπορεί να δεχθεί μεταβολές και τροποποιήσεις στην πάροδο του χρόνου. Στο εσωτερικό της μονάδας του προπτυχιακού επιχειρείται η διαμόρφωση περιβάλλοντος απομόνωσης με τον διαχωρισμό των επιμέρους εργαστηρίων μέσω της υψομετρικής τους διαφοράς. Η απουσία ωστόσο εσωτερικών χωρισμάτων ενισχύει την αίσθηση ενός ενιαίου χώρου.