Διαδραστικό ερευνητικό κέντρο στο Αλιβέρι - Παλαιοδήμου, Λαζαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας, 2015)
Η παρούσα μελέτη αφορά στην δημιουργία ενός διαδραστικού ερευνητικού κέντρου ,περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Το κέντρο χωροθετείται στο Αλιβέρι, μία μη χαρακτηρισμένη βιομηχανική κωμόπολη της κεντρικής Εύβοιας. Ο μεγάλος αριθμός βιομηχανιών και βιοτεχνιών που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή του Αλιβερίου, επιβαρύνουν με την εκπομπή ρύπων το περιβάλλον και κατ ‘επέκταση την υγεία των κατοίκων. Οι λιγοστές περιβαλλοντικές μελέτες πιστοποιούν την υπέρβαση των ορίων των ρύπων στην περιοχή ,βάση των θεσμοθετημένων ευρωπαϊκών ορίων. Στόχος είναι η παρακολούθηση ,καταγραφή ,στατιστική μελέτη του προβλήματος και ενημέρωση της κοινωνίας και των τοπικών αρχών για βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής στην περιοχή. Η συνθετική επίλυση βασίζεται στην εννοιολογική σημασία του «μπούμερανγκ», που αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της ζωής των κατοίκων του Αλιβερίου, όπου η κερδοσκοπική συνείδηση έρχεται σε βάρος της αύξησης του ποσοστού θνησιμότητας και των χρόνιων παθήσεων. Το κέντρο τοποθετείται στο επίνειο του Αλιβερίου ,τον Κάραβο, όπου εντοπίζεται και η εντονότερη σύγκρουση των δύο χρήσεων γης ,ανατολικά της βιομηχανίας και δυτικά της αμιγούς κατοικίας. Το κτιριολογικό συντονίζεται σε δύο άξονες. Της ενημέρωσης και της έρευνας, όπου αποτελούνται από αίθουσες διδασκαλίας και εργαστηριακούς χώρους , αντίστοιχα. Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στον εξωτερικό χώρο ,όπου καταλαμβάνει τα ¾ του οικοπέδου, όπου δεντροφυτεύεται σε μεγάλο μέρος με αυτοφυή χλωρίδα για διατήρηση του μικροκλίματος της περιοχής.