Βέλτιστη τοποθέτηση και διαστασιολόγηση των ευέλικτων συστημάτων μεταφοράς στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας - Κουμιώτης, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η εξέταση της βέλτιστης τοποθέτησης και διαστασιολόγησης των Ευέλικτων Συστημάτων Μεταφοράς (ΕΣΜ) στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας. Σκοπός της βέλτιστης κατανομής των ΕΣΜ είναι ο καθορισμός των βέλτιστων θέσεων εγκατάστασης και των βέλτιστων μεγεθών των ΕΣΜ, με σκοπό να βελτιστοποιείται ο σχεδιασμός και η λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς των δικτύων καθώς και τους λειτουργικούς περιορισμών των ΕΣΜ. Η βέλτιστη τοποθέτηση και διαστασιολόγηση των ΕΣΜ (ΒΤΔΕΣΜ) βοηθάει στη μείωση της ροής ισχύος των υπερφορτισμένων γραμμών μεταφοράς, αυξάνει τη διαθέσιμη ικανότητα μεταφοράς του συστήματος, αυξάνει τη δυνατότητα φόρτισης του συστήματος, μειώνει τις απώλειες στις γραμμές μεταφοράς, μειώνει το κόστος παραγωγής ενέργειας, βελτιώνει την ευστάθεια και την ασφάλεια του συστήματος και καθορίζει ένα περισσότερο ενεργειακά αποδοτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Αρκετά μοντέλα και μέθοδοι έχουν προταθεί για την επίλυση του προβλήματος της ΒΤΔΕΣΜ. Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται μία ταξινομημένη και περιεκτική περιγραφή των μοντέλων και των μεθόδων που εφαρμόζονται στο πρόβλημα της ΒΤΔΕΣΜ, αναλύοντας και ταξινομώντας τωρινές και μελλοντικές ερευνητικές τάσεις αυτού του πεδίου. Αυτή η μελέτη μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο για ερευνητές και μηχανικούς ηλεκτρικών συστημάτων στα διαθέσιμα μοντέλα και στις διαθέσιμες μεθόδους του προβλήματος της ΒΤΔΕΣΜ.