Τεχνικές Ανάλυσης Κοινωνικών Δικτύων με έμφαση σε Γράφους Εμπιστοσύνης - Παπαοικονόμου, Αθανάσιος (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Η παρούσα διατριβή προτείνει τεχνικές για την ανάλυση κοινωνικών δικτύων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δίκτυα στα οποία οι χρήστες μπορούν να εκφράζουν εμπιστοσύνη ή δυσπιστία μεταξύ τους. Η ανάλυση τέτοιων γράφων εμπιστοσύνης είναι ένα ενδιαφέρον πρόβλημα με ευρύ φάσμα εφαρμογών όπως η ανάλυση γεωπολιτικών σχέσεων και η εύρεση κοινοτήτων χρηστών. Στα πρώτα τρία κεφάλαια εξετάζουμε το πρόβλημα της πρόβλεψης της προδιάθεσης ενός χρήστη για έναν άλλο, αντλώντας τεχνικές από τρεις διαφορετικούς τομείς. Αρχικά, χρησιμοποιούμε κλασικές και διαδεδομένες τεχνικές από τον χώρο της Ανάλυσης Κοινωνικών Δικτύων (Social Network Analysis) με σκοπό να ερευνήσουμε τους μηχανισμούς διάδοσης θετικών και αρνητικών απόψεων στο δίκτυο. Έπειτα, ενσωματώνουμε τεχνικές από τον τομέα της Βιοστατιστικής, ώστε να αναλύσουμε μεγάλα κοινωνικά δίκτυα από μικροσκοπική σκοπιά. Στη συνέχεια, με χρήση τεχνικών deep learning δείχνουμε πως είναι δυνατόν να "κατασκευαστεί" ένας γράφος εμπιστοσύνης αξιοποιώντας δεδομένα φαινομενικά άσχετα με αυτόν τον σκοπό, όπως οι κριτικές των χρηστών για διάφορα προϊόντα. Στο τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάζουμε έναν αλγόριθμο εύρεσης κοινοτήτων σε κοινωνικά δίκτυα, βασιζόμενοι σε πρόσφατες προόδους στον τομέα της Ανάλυσης Φυσικής Γλώσσας (Natural Language Processing). Η σειρά των κεφαλαίων αποτυπώνει την χρονική σειρά των πειραμάτων που εφαρμόσαμε αλλά κάθε κεφάλαιο είναι γραμμένο ώστε να μην έχει σημαντικές συσχετίσεις με τα προηγούμενα και έτσι να μπορεί να διαβαστεί αυτόνομα.