Mελέτη χάραξης δικτύου ποδηλατόδρομου στην πόλη των Χανίων - Σταματάκη, Αντωνία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη για τη χάραξη ενός δικτύου ποδηλατόδρομων στην πόλη των Χανίων. Η μελέτη αυτή στηρίχτηκε στην άντληση πληροφοριών και γνώσεων από προηγούμενες μελέτες σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και την προσαρμογή τους στην υπό μελέτη περιοχή. Αρχικά, αναλύεται η έννοια της βιώσιμης κινητικότητας και τονίζεται ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει το ποδήλατο στη σύγχρονη πόλη, ως βασικό χαρακτηριστικό της στρατηγικής προς αυτήν. Επισημαίνεται η ελλιπής μέχρι τώρα λήψη μέτρων για τον παραπάνω σκοπό και αναδεικνύεται η σημαντικότητα για πιο ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Έπειτα γίνεται η ανάλυση της περιοχής μελέτης και προσδιορίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Εντοπίζονται οι πόλοι έλξης και αναφέρονται τα κυριότερα κυκλοφοριακά και πολεοδομικά στοιχεία της περιοχής μελέτης που οδήγησαν στην επιλογή της προτεινόμενης ποδηλατικής διαδρομής. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η πορεία της διαδρομής αυτής, καθώς και οι διατομές των οδών διέλευσης του ποδηλατόδρομου. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στον τρόπο διαμόρφωσης των κόμβων κατά μήκος της διαδρομής, μιας που είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία του δικτύου. Τελος, γίνεται αναφορά στους χώρους στάθμευσης των ποδηλάτων.