Μελέτη του πεδίου ροής υγρών χαμηλής επιφανειακής τάσης σε υπερυδρόφοβα και υπερυδρόφιλα μικροκανάλια - Πάσσος, Ανδρέας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2014)
Η διπλωματική αυτή αποσκοπεί στη μελέτη του πεδίου ροής σε υπερυδρόφοβα και υπερυδρόφιλα μικροκανάλια με τραχύτητα σε τρία τοιχώματα. Τα μικροκανάλια αποτελούνται από πολυμερικό υπόστρωμα PMMA και κατασκευάζονται με εν θερμώ σφράγιση (hot embossing) αποτυπώνοντας τη μορφή μιας σφραγίδας (master) πάνω στο υπόστρωμα. Έχουν διατομή τραπεζοειδή ώστε να ευνοείται η δημιουργία τραχύτητας στα τρία τοιχώματα με ανισοτροπική εγχάραξη πλάσματος οξυγόνου. Μελετώνται οι ιδιότητες της επιφάνειας των μικροκαναλιών (μορφολογία και αντοχή στην εμβάπτιση σε υγρά) και επιλέγονται τα πλέον κατάλληλα για την κατασκευή υπερυδρόφιλων και υπερυδρόφοβων μικροκαναλιών. Τα τοιχώματα υδροφοβοποιούνται με εναπόθεση TEFLON ή PFOTS ώστε να δημιουργήσουν υπερυδρόφοβα μικροκανάλια ή παραμένουν ως έχουν για τη δημιουργία υπερυδρόφιλων καναλιών. Η μέτρηση του πεδίου των ταχυτήτων πραγματοποιείται με την μη παρεμβατική τεχνική μ-PIV για διαφορετικά βάθη. Τα υγρά που χρησιμοποιούνται είναι το νερό και διαλύματα ισοπροπανόλης περιεκτικότητας 2% και 5% κατ΄όγκο, αντίστοιχα. Η παροχή είναι σταθερή (5μl/min) και η ροή στρωτή με αριθμό Re=0.6.