Πειραματική διερεύνηση κυματικής διαταραχής εντός λιμενολεκάνης - Καπετανάς, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, 2014)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της επίδρασης της κυματικής διαταραχής εντός λεκάνης λιμένα και η επιλογή κατάλληλων έργων προστασίας, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ελλιμενισμού των σκαφών. Στην δεδομένη διπλωματική εργασία διερευνάται πειραματικά το φαινόμενο της εντατικοποίησης κυματισμών, σε φυσικό προσομοίωμα λιμένα κλίμακας 1:100 που κατασκευάστηκε στην τρισδιάστατη δεξαμενή δοκιμών στο Εργαστήριο Λιμενικών Έργων του Ε.Μ.Π. Πραγματοποίηθηκαν πειραματικές μετρήσεις σε τέσσερις διατάξεις λιμενολεκάνης, με μεταβλητές παραμέτρους το μήκος του προσήνεμου μώλου, την ύπαρξη ή όχι δύο εσωτερικών προβόλων εντός λιμένα και τις γωνίες πρόσπτωσης κύματος, υπό 45⁰ και 90⁰, ως προς την ακτογραμμή. Μέσω των πειραματικών εγκαταστάσεων του εργαστηρίου δημιουργήθηκαν τυχαίοι κυματισμοί, με χαρακτηριστικό ύψος κύματος Ηθεωρητικό, κυμαινόμενο από 1,36 m έως 5,00 m και περίοδο αιχμής Tp με συγκεκριμένες τιμές από 5,69 sec μέχρι 8,53 sec. Με την χρήση κατάλληλων λογισμικών προγραμμάτων, ακολούθησε η επεξεργασία των πειραματικών μετρήσεων και προέκυψαν οι τιμές χαρακτηριστικών μεγεθών της κυματικής κατάστασης στις θέσεις μετρήσεων. Επιπρόσθετα υπολογίστηκε και ο συντελεστής περίθλασης, ως ο λόγος του ύψους κύματος εντός λιμενολεκάνης, προς το ύψος του προσπίπτοντος κυματισμού στην γενικότερη περιοχή πριν την κατασκευή του έργου. Στη συνέχεια, τα πειραματικά αποτελέσματα συγκρίθηκαν με τις αντίστοιχες υπολογισμένες τιμές κατά το θεωρητικό μοντέλο Wiegel, για την επαλήθευση της ακρίβειας των μετρήσεων. Συντάχθηκαν πίνακες και διαγράμματα των αποτελεσμάτων που βοήθησαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Ως συμπεράσματα με την επέκταση του προσήνεμου μώλου, μειώνεται το ύψος κύματος στην είσοδο της λιμενολεκάνης, καθιστώντας ασφαλέστερη την χρήση του. Με την προσθήκη των δύο προβόλων μειώνεται περαιτέρω η επίδραση του κυματισμού στην περιοχή του υπήνεμου μώλου, ενώ δεν παρατηρείται καμία πρακτικά αλλαγή στην υπόλοιπη έκταση της λιμενολεκάνης. Στην περίπτωση κατασκευής μόνο των δύο προβόλων, έχουμε μικρή αύξηση του ύψους κύματος στην γενική περιοχή εισόδου του λιμένα, δημιουργώντας ερωτηματικά σκοπιμότητας επέκτασης του προσήνεμου. Για μεταβολή της γωνίας πρόσπτωσης από 45⁰ σε 90⁰ υπάρχει μία γενική ενίσχυση του κυματισμού στη λιμενολεκάνη και ειδικά στην είσοδό της, η οποία μπορεί να περιοριστεί με την κατασκευή των πρόσθετων έργων.