Επιρροή της κατευθυντικότητας σεισμών κοντινού πεδίου στην ανελαστική απόκριση τυπικών πλαισίων από Ω.Σ. - Αγγελιδάκης, Βασίλειος Φ. (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Αντισεισμικής Τεχνολογίας, 2014)
Οι εδαφικές κινήσεις κοντά στην περιοχή ενός ρήγματος παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για το μηχανικό, αφού μπορεί να τοποθετούν μεγάλες ανελαστικές απαιτήσεις στις κατασκευές. Κοντά στο ρήγμα, οι εδαφικές κινήσεις επηρεάζονται από το μηχανισμό διάρρηξης και τα φαινόμενα κατευθυντικότητας. Στη διπλωματική αυτή εργασία μελετάται η επιρροή της κατευθυντικότητας σεισμών κοντινού πεδίου στην ανελαστική απόκριση τυπικών πλαισίων από Ω.Σ. Αρχικά περιγράφεται το φαινόμενο της κατευθυντικότητας και δίνονται γεωμετρικές παράμετροι του μηχανισμού διάρρηξης που έχουν συσχετιστεί με τις δεσπόζουσες περιόδους των σημαντικών παλμών της εδαφικής κίνησης. Τα χαρακτηριστικά των παλμών ταχύτητας που μπορεί να υπάρχουν σε μια εδαφική κίνηση παρουσιάζουν ενδιαφέρον, ώστε η μορφή τους να μπορεί να περιγραφεί μαθηματικά και μια κίνηση να μπορεί να ταξινομηθεί ως «παλμική» ή «μη παλμική». Για το λόγο αυτό, περιγράφεται η ποσοτική μέθοδος ταξινόμησης του Baker (2007), στην οποία οι σημαντικοί παλμοί μιας εδαφικής κίνησης αναγνωρίζονται και εξάγονται μέσω κυματικής ανάλυσης. Στη συνέχεια περιγράφεται η μέθοδος ταξινόμησης που χρησιμοποιείται στην εργασία αυτή, όπως εισήχθη από τους ερευνητές P. Mimoglou, I. Psycharis, I. Taflampas (2014), στην οποία οι σημαντικοί παλμοί μιας εδαφικής κίνησης αναγνωρίζονται μέσω κυματικής ανάλυσης και οι περίοδοι των παλμών Tp προσδιορίζονται από τις κορυφές του φάσματος συνέλιξης Sd×Sv για 5% απόσβεση, ενώ η μαθηματική περιγραφή του παλμού περιγράφεται από το κυματίδιο που χρησιμοποιούν στις έρευνές τους οι Mavroeidis and Papageorgiou (2003). Έπειτα, περιγράφεται μια μέθοδος ταξινόμησης των εδαφικών κυνήσεων σε παλμικές και μη παλμικές, όπως εισήχθη από τους ερευνητές V. Kardoutsou, I. Taflampas, I. Psycharis (2014), στην οποία το παλμικό περιεχόμενο μιας εδαφικής κίνησης συσχετίζεται με το λόγο Sd,0(Tp)/CAD, όπου το Sd,0(Tp) αντιστοιχεί στην τιμή του ελαστικού φάσματος απόκρισης μετακίνησης για την περίοδο του παλμού Tp και 5% απόσβεση, ενώ το CAD είναι η τιμή της Αθροιστικής Απόλυτης Μετακίνησης (Taflampas et al. 2009), η οποία υπολογίζεται για ένα μέρος της εδαφικής κίνησης και η περίοδος του παλμού Tp προσδιορίζεται από την κορυφή του φάσματος συνέλιξης. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η ταξινόμηση 314 σεισμικών καταγραφών, κάνοντας χρήση της μεθόδου των Mimoglou et al. (2014). Οι καταγραφές αυτές βρίσκονται στη βάση σεισμικών καταγραφών του προγράμματος NGA (Next Generation Attenuation project) και αντιστοιχούν στο σεισμό του Northridge (1994). Η ταξινόμηση πραγματοποιείται με βάση τον πρώτο παλμό κάθε καταγραφής και μια ταξινομείται ως παλμική, εάν ο συντελεστής συσχέτισης του παλμού με την εδαφική κίνηση είναι μεγαλύτερος του 0.65 και η αρχική εδαφική κίνηση έχει μέγιστη εδαφική ταχύτητα PGV>30cm/s. Παρατηρήσεις δίνονται όσον αφορά τις θέσεις και τις διευθύνσεις στις οποίες προκύπτουν παλμικές εδαφικές κινήσεις. Το παλμικό περιεχόμενο των παλμικών καταγραφών επιβεβαιώνεται και με τη μέθοδο των Kardoutsou et al. (2014).