Διάβρωση και προστασία κράματος αργύρου-χαλκού - Μανουσάκης, Εμμανουήλ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών (ΙΙΙ), 2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία,παρουσιάζει μελέτη διάβρωσης κράματος αργύρου-χαλκού (ασήμι sterling 92.5%)και τρόπους καθαρισμού και συντήρησής του.Συγκεκριμένα,δημιουργήθηκε τεχνητή πατίνα στην επιφάνεια πάνω από 20 δειγμάτων,με διαφορετικούς διαβρωτικούς παράγοντες,και αναλύθηκαν τα προϊόντα της διάβρωσης.Στην συνέχεια,τα μισά δείγματα καθαρίστηκαν με alkaline dithionite και μελετήθηκε η αποτελεσματικότητά του ως προς την απομάκρυνση των προϊόντων διάβρωσης από την επιφάνειά τους.Τέλος,σε όλα τα δείγματα έγινε εφαρμογή του αντιδιαβρωτικού επικαλυπτικού Paraloid-B72,με η χωρίς γ-αλούμινα (Al2O3) ως πιγμέντο.Προκειμένου να γίνει μακροχρόνια πρόβλεψη του φαινομένου της διάβρωσης, έγινε χρήση της μεθόδου ηλεκτροχημικής γραμμικής πόλωσης Tafel,και εκτιμήθηκε η ταχύτητα διάβρωσης σε χιλιοστά ανά έτος.