Μοντελοποίηση λειτουργίας υβριδικού αιολικού-αντλησιοταμιευτικού σταθμού σε απομονωμένα ηλεκτρικά συστήματα - Βασιλαράκης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός γραμμικού μαθηματικού μοντέλου που να απεικονίζει τη δυνατότητα που έχει ο διαχειριστής του συστήματος γνωρίζοντας το αιολικό δυναμικό να εντάσσει μονάδες Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής στο αυτόνομο ηλεκτρικό σύστημα ενός Μη Διασυνδεδεμένου Νησιού. Ο όρος Υβριδικός Σταθμός αναφέρεται σε έναν συνδυασμένο σταθμό, που αποτελείται από ένα ή περισσότερα αιολικά πάρκα και διατάξεις αντλησιοταμίευσης, τα οποία ανήκουν όλα σε έναν παραγωγό, ο οποίος και τα διαχειρίζεται. Οι Αλγόριθμοι Ένταξης υλοποιήθηκαν στην προγραμματιστική γλώσσα του περιβάλλοντος CPLEX IBM ILOG Optimization Studio(12.5) χρησιμοποιώντας προγραμματιστικές δομές όπως δυσδιάστατους και τρισδιάστατους πίνακες και γραμμικούς περιορισμούς, προσομοιώνοντας την ημερήσια λειτουργία του συστήματος με ωριαίο βήμα. Βασικός σκοπός του μοντέλου είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με τη μέγιστη αξιοποίηση των εγκατεστημένων μονάδων ΑΠΕ του συστήματος της ΜΔΝ.