Πειραματική διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης ποζολανικών τσιμέντων με Ελληνική ιπτάμενη τέφρα στη κατηγορία των τσιμέντων ανθεκτικών σε θειικά (SR) - Κορομηλάς, Βασίλειος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Οπλισμένου Σκυροδέματος, 2015)
Η ευρύτατη χρήση του τσιμέντου οφείλεται στη χρήση του ως βασικού δομικού υλικού των σύγχρονων κατασκευών. Ως υλικό συγκεντρώνει αυξημένο ερευνητικό ενδιαφέρον, με σκοπό τη βελτίωση των ιδιοτήτων του και των χαρακτηριστικών του. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης ποζολανικών τσιμέντων με Ελληνική ιπτάμενη τέφρα στην κατηγορία των τσιμέντων ανθεκτικών σε θειϊκά (SR), όπως προβλέπει το ΕΝ 197-1. Για το σκοπό αυτό παρασκευάστηκαν εργαστηριακά ποζολανικά τσιμέντα, με αντικατάσταση μέρους του κλίνκερ με Ελληνικές ιπτάμενες τέφρες, φυσική ποζολάνη και ασβεστόλιθο, σε ποσοστό αντικατάστασης έως και 35%. Έμφαση δόθηκε στην ιπτάμενη τέφρα υψηλής περιεκτικότητας σε οξείδιο του ασβεστίου (CaO) η αξιοποίηση της οποίας θεωρείται σημαντική για το περιβάλλον και την Εθνική Οικονομία, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες ποσότητες του συγκεκριμένου παραπροϊόντος, που παραμένουν ανεκμετάλλευτες και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Για την πραγματοποίηση των πειραματικών διαδικασιών χρησιμοποιήθηκαν ασβεστούχες ιπτάμενες τέφρες από δύο ενεργειακούς σταθμούς, της Μεγαλόπολης (W1) και του Αγ. Δημητρίου Πτολεμαϊδας (W2). Το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 197-1 επιτρέπει τη χρήση ιπτάμενης τέφρας πυριτικής σύστασης για τη σύνθεση τσιμέντων ανθεκτικών σε θειϊκά. Άραγε οι υπό μελέτη εργαστηριακές συνθέσεις θα παρουσιάσουν συμπεριφορά τσιμέντων SR; Τα αποτελέσματα της πειραματικής διερεύνησης έδειξαν ότι Ελληνικές ιπτάμενες τέφρες, υψηλής περιεκτικότητας σε οξείδιο του ασβεστίου (CaO), μπορούν να υποκαταστήσουν το κλίνκερ για την παρασκευή ποζολανικών τσιμέντων ανθεκτικών σε περιβάλλον θειϊκών, συντελώντας κατά αυτό τον τρόπο τόσο στην περιβαλλοντική ελάφρυνση, όσο και στην παρασκευή τσιμέντων με βελτιωμένες ιδιότητες.