Προσδιορισμός ταχύτητας ταχέως κινούμενων σωμάτων με οπτικές μετρήσεις - Σακαλής, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία ασχοληθήκαμε με το πρόβλημα του υπολογισμού της ταχύτητας ενός σώματος. Αναζητώντας στην βιβλιογραφία διαπιστώσαμε την χρήση ποικίλων μεθόδων για τον σκοπό αυτό. Σε όλες γίνεται κάποιου είδους «καταγραφή» και ακολουθεί επεξεργασία αυτής της «καταγραφής». Στην εργασία μας επιλέξαμε να προβούμε στον υπολογισμό της ταχύτητας μέσω επεξεργασίας εικόνας/βίντεο. Χρησιμοποιήσαμε την μέθοδο της οπτικής ροής και πιο συγκεκριμένα την μέθοδο Horn-Schunck που ανήκει στην κατηγορία των διαφορικών τεχνικών. Αρχικά γίνεται η καταγραφή της κίνησης με την βοήθεια μιας κάμερας. Στην συνέχεια γίνεται η ανάκτηση της καταγραφής σε τύπο αρχείο ο οποίος είναι αναγνωρίσιμος από το λογισμικό MATLAB το οποίο χρησιμοποιήσαμε. Το αρχείο αυτό εισάγεται σε έναν κώδικα που αναπτύξαμε. Με την βοήθεια αυτού γίνεται ο εντοπισμός και η παρακολούθηση του αντικειμένου μας από καρέ σε καρέ, με αποτέλεσμα τον υπολογισμό της ταχύτητας του σε κάθε καρέ. Στο τέλος γίνεται μια επεξεργασία των ταχυτήτων αυτών, προκειμένου να απορριφθούν κάποιες λανθασμένες τιμές, και προκύπτει η τελική μέση ταχύτητα.