Βασισμένος σε σενάρια χωροθετικός σχεδιασμός υπηρεσιών πρόνοιας: ανάλυση δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών στο δήμο Αθηναίων - Κουσκουλής, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2015)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η αξιολόγηση της χωροθέτησης του δικτύου βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου Αθηναίων μέσω εναλλακτικών σεναρίων. Για το σκοπό αυτό μελετήθηκαν εργασίες που έχουν γίνει πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και γενικότερα με τη χωροθέτηση δημόσιων υπηρεσιών και υπηρεσιών πρόνοιας. Τα σενάρια πραγματοποιούνται σε περιβάλλον ΓΣΠ που παρέχει πολλές δυνατότητες και εργαλεία για τη δημιουργία μεθοδολογικού πλαισίου. Ειδικότερα χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα χωροθετήσεων –κατανομών και επιλύθηκαν τα προβλήματα ελαχιστοποίησης της αντίστασης και μεγιστοποίηση της κάλυψης. Στο τελευταίο σενάριο χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο Ηuff που είναι ένα πιθανολογικό μοντέλο χωρικής αλληλεπίδρασης. Σε κάθε σενάριο γίνεται πρώτα μια καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης κυρίως σε πληθυσμούς κάλυψης και αποστάσεις εξυπηρέτησης. Σε κάθε σενάριο προκύπτουν προτάσεις για αλλαγή θέσης υφιστάμενων βρεφονηπιακών μονάδων με σκοπό την βελτίωση των αποτελεσμάτων και του επιπέδου εξυπηρέτησης. Στη συνέχεια σχολιάζονται και συγκρίνονται τα σενάρια μεταξύ τους όσο και οι εναλλακτικές του κάθε σεναρίου. Τέλος διατυπώνονται τα γενικά συμπεράσματα από την συγκεκριμένη μεθοδολογική προσέγγιση καταγράφοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και γίνονται προτάσεις για μελλοντικές ερευνητικές εργασίες