Η επίδραση της ρήχωσης στα χαρακτηριστικά ανεμογενών κυματισμών - Παπάζογλου, Κωνσταντίνα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Εργαστήριο Λιμενικών Έργων, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η επίδραση του φαινομένου της ρήχωσης στα χαρακτηριστικά των κυματισμών. Οι παραδοχές που έχουν γίνει αφορούν την προέλευση των κυματισμών και την κλίση του πυθμένα. Οι κυματισμοί που εξετάζονται είναι ανεμογενείς και διαδίδονται πάνω από ήπιας κλίσης πυθμένα, έως 2%. Επίσης, ισχύει η παραδοχή πλήρως ανεπτυγμένης θάλασσας. Σκοπός της εργασίας είναι η παραγωγή σχέσεων μεταξύ χαρακτηριστικών υψών κύματος που χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό των κατασκευών, σε βάθη όπου ο πυθμένας επηρεάζει την τελική μορφή του κυματισμού. Εφαρμόζονται καταρχάς τα μοντέλα φασμάτων ενέργειας Pierson- Moskowitz και JONSWAP για τα βαθιά, ενώ στη συνέχεια εξετάζουμε το φάσμα ΤΜΑ για τις περιοχές ενδιάμεσων και ρηχών νερών. Σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις και πειράματα, για τα ύψη κύματος σε μια θεομηνία ισχύει η κατανομή Rayleigh, ενώ σε μικρά βάθη η κατανομή των υψών κύματος προσεγγίζει την κατανομή Weibull. Μέσα από την εφαρμογή των παραπάνω, για έναν τυχαίο κυματισμό σε διάφορα βάθη, συγκρίνουμε τα αποτελέσματα της κατανομής Rayleigh με αυτά της Weibull και παρατηρούμε αξιοσημείωτη διαφορά. Οι σχέσεις που παρουσιάζονται στο τέλος της εργασίας αφορούν τυχαίο κυματισμό και τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν έχουν τις παραμέτρους που προτείνουν οι ερευνητές που τα εισήγαγαν.