Συμπράξεις δημοσίου – ιδιωτικού τομέα - Δούνης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2014)
Οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αναπτύχθηκαν πάρα πολύ τα τελευταία 20 χρόνια στο πλαίσιο της αναθεώρησης των απόψεων σχετικά με την έκταση της δραστηριότητας του δημόσιου τομέα και την αναγκαιότητα της αποτελεσματικότητάς της σε συνδυασμό με την παγκόσμια οικονομική κρίση που δεν επέτρεπε την υπέρβαση των προϋπολογισμών των κρατών για την κατασκευή των δημόσιων έργων και υποδομών. Οι επενδύσεις σε έργα υποδομής είναι ένα σημαντικό μέσο για τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης και τη στήριξη μιας ταχείας επανόδου σε διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη. Οι ΣΔΙΤ μπορούν να προσφέρουν αποτελεσματικούς τρόπους για την εκτέλεση έργων υποδομής, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και, γενικότερα, την υιοθέτηση καινοτομιών στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών ανάκαμψης. Σ’ ένα περιβάλλον που επικρατεί η παγκόσμια τάση για ιδιωτικοποίηση και ο περιορισμός του ρόλου του κράτους, οι ΣΔΙΤ βρήκαν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν. Οι ΣΔΙΤ είναι σχήματα που αποσκοπούν στην πιο μακροπρόθεσμη διαρθρωτική ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών, συνδυάζοντας τα επιμέρους πλεονεκτήματα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αντίστοιχα. Η παρούσα Διπλωματική Εργασία επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στα προβλήματα χρηματοδότησης των έργων ΣΔΙΤ τα οποία προέκυψαν τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πρόσβασης των ιδιωτικών φορέων κατά κύριο λόγω στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την παροχή δανείων. Σκοπός της, είναι να ενημερώσει και να εξοικιώσει τους αναγνώστες σχετικά με τις ΣΔΙΤ και να γίνει μια προσέγγιση, η οποία θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στους μελλοντικούς μελετητές, για το πώς η κρίση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις διεθνείς αγορές επηρέασε τον θεσμό αυτό, αλλά αναδιαμόρφωσε και βελτίωσε κάποια βασικά στοιχεία του. Η δομή της εργασίας είναι η ακόλουθη: Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στους ορισμούς που διέπουν τα έργα ΣΔΙΤ, τα γενικά χαρακτηριστικά αυτών καθώς επίσης και στους τύπους των συμβάσεων με τις οποίες αυτά πραγματοποιούνται. 5 Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που διέπουν τα έργα ΣΔΙΤ στην Ελλάδα ενώ στο παράρτημα Ι παρουσιάζεται ολόκληρος ο νόμος 3389/2005 που είναι ο κύριος και εναρκτήριος νόμος των έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της χρηματοδότησης των έργων ΣΔΙΤ ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στους φορείς χρηματοδότησης και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν ρευστότητα στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται τα χρηματοδοτικά προβλήματα που έχουν προκύψει στα έργα ΣΔΙΤ και παρουσιάζονται οι λύσεις που έχουν προταθεί από τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να βελτιωθεί η ρευστότητα των τραπεζών και κατ’επέκταση των ιδιωτικών φορέων. Στο έκτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια συνολική παρουσίαση των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων των έργων ΣΔΙΤ και γίνεται μια SWOT analysis των έργων ΣΔΙΤ με την μέχρι τώρα εμπειρία που έχει αποκτηθεί εδώ και 9 χρόνια από την εφαρμογή των έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της εργασίας πάνω στα χρηματοδοτικά προβλήματα των έργων ΣΔΙΤ που βασίστηκε στην βιβλιογραφική έρευνα που πραγματοποιήθηκε μέσα από την σχετική αρθρογραφία αλλά και την παρακολούθηση της πολιτικής και οικονομικής επικαιρότητας καθώς το θέμα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας είναι ένα πρόβλημα δυναμικό και αποφάσεις λαμβάνονται κάθε εβδομάδα προκειμένου να ενισχυθεί αυτή.