Συσχέτιση Ποιότητας Ανάφλεξης και Σύστασης Ναυτιλιακών Gasoil - Φιλήμων, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2015)
Στην παρούσα διπλωµατική εργασία µελετήθηκε η συσχέτιση µεταξύ της ποιότητας ανάφλεξης και της σύστασης των ναυτιλιακών Gasoil, καθώς και η περιεκτικότητα τους σε θείο και η συµπεριφορά τους σε χαµηλές θερµοκρασίες. Στο θεωρητικό µέρος αρχικά περιγράφονται τα είδη ναυτιλιακών καυσίµων, καθώς και οι κατηγορίες των αποσταγµάτων σύµφωνα µε το πρότυπο ISO-8217 του 2012 για τις προδιαγραφές των ναυτιλιακών καυσίµων. Ακολουθεί η παρουσίαση των κυρίων ιδιοτήτων των Diesel και στη συνέχεια παρατίθενται αναλυτικότερα οι προδιαγραφές για τα ναυτιλιακά αποστάγµατα. Τέλος, εξετάζονται οι εξελίξεις που αφορούν τον περιορισµό των εκποµπών οξειδίων του θείου στη ναυτιλία και τα όρια που έχουν τεθεί από τον ∆ιεθνή Οργανισµό Ναυσιπλοΐας (IMO), την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συµβούλιο Αέριων Πόρων της πολιτείας της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ (CARB). Η πειραµατική διαδικασία περιλάµβανε την εξέταση δεκαεπτά δειγµάτων ναυτιλιακού Gasoil και έξι µιγµάτων που δηµιουργήθηκαν από ανάµιξη τριών δειγµάτων σε τρεις αναλογίες. Για τα δείγµατα αυτά µετρήθηκαν η πυκνότητα, το κινηµατικό ιξώδες, ο αριθµός κετανίου, η περιεκτικότητα σε θείο, οι ιδιότητες ροής σε χαµηλές θερµοκρασίες και η περιεκτικότητα σε αρωµατικούς υδρογονάνθρακες, σχηµατίστηκε η καµπύλη απόσταξης, ενώ υπολογίστηκαν ο δείκτης κετανίου και ο δείκτης αρωµατικότητας. ∆ιαπιστώνεται πως τα έντεκα από τα δεκαεπτά δείγµατα ικανοποιούν τα ισχύοντα όρια περιεκτικότητας σε θείο στις ελεγχόµενες περιοχές ενώ από τη συµπεριφορά των δειγµάτων σε χαµηλές θερµοκρασίες προκύπτει πως απαιτείται θέρµανση σε ψυχρά κλίµατα. Το σηµείο ροής µετρήθηκε πολύ χαµηλότερο από τις άλλες ιδιότητες ροής σε χαµηλές θερµοκρασίες, κάτι που πιθανότατα οφείλεται σε χρήση προσθέτων. Η ποιότητα ανάφλεξης που µετρήθηκε µε τον αριθµό κετανίου µπορεί να προσεγγιστεί τόσο µε τον υπολογισµό του δείκτη κετανίου (µε τη µέθοδο ASTM D 976 και µε τη µέθοδο ISO 4264) όσο και µε το δείκτη αρωµατικότητας, παρόλο που ο συγκεκριµένος δείκτης αναφέρεται σε υπολειµµατικά καύσιµα. Αποδεικνύεται ότι η περιεκτικότητα του καυσίµου σε αρωµατικούς υδρογονάνθρακες σχετίζεται άµεσα και µε γραµµικό τρόπο µε την ποιότητα ανάφλεξης. Η πυκνότητα, που σχετίζεται µε την περιεκτικότητα ενός δείγµατος σε αρωµατικά, αποτελεί δείκτη της ποιότητας ανάφλεξης του καυσίµου, ενώ από το κινηµατικό ιξώδες δε µπορούν να προκύψουν άµεσα ανάλογα συµπεράσµατα.