Ανάλυση Δεικτών Επικινδυνότητας Οδήγησης σε Υπεραστικές Οδούς 2 Λωρίδων Κυκλοφορίας - Ρομποτής, Νικόλαος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής, 2015)
Βασικός στόχος της συγκεκριμένης εργασίας είναι η επιλογή του κατάλληλου γραμμικό υποδείγματος για την όσο δυνατόν πληρέστερη ανάλυση των βασικότερων δεικτών περιγραφής της επικινδυνότητας, τον χρόνο για σύγκρουση (time-to-collision ΤΤC) και τον χρόνο έκθεσης σε χρόνο για σύγκρουση (time exposed time-to-collision ΤΕΤ) σε υπεραστικές οδούς δύο λωρίδων κυκλοφορίας. Τα παραπάνω υποδείγματα στηρίζονται σε τρεις βασικές αρχές: 1) Το υπόδειγμα πρέπει να είναι εύλογο, δηλαδή οι σχέσεις της εξαρτημένης με τις ανεξάρτητες μεταβλητές να δικαιολογούνται από τη θεωρία της επιστήμης. 2) Το υπόδειγμα θα πρέπει να είναι λιτό, δηλαδή να αποτελείται από ένα μικρό σύνολο ανεξάρτητων μεταβλητών. 3) Το υπόδειγμα να ερμηνεύει ένα μεγάλο ποσοστό της μεταβλητότητας της εξαρτημένης μεταβλητής.