Θεωρία Παιγνίων, Εφαρμογές της Επιχειρησιακής Έρευνας και Παίγνια Συνεργασίας - Κλιάρης, Χρήστος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μαθηματικών, 2015)
Η Θεωρία Παιγνίων αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της Επιχειρησιακής Έρευνας ενώ παράλληλα οι εφαρμογές της απαντώνται σε ένα μεγάλο εύρος τόσο Οικονομικών όσο και Πολιτικών εφαρμογών. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία της Θεωρίας Παιγνίων όπως αυτά διατυπώνονται στη βιβλιογραφία. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας δηλώνεται το αντικείμενο της Επιχειρησιακής Έρευνας ενώ παράλληλα γίνεται ιστορική αναδρομή και συνοπτική αναφορά στις βασικές τεχνικές της. Στο δεύτερο κεφάλαιο αποτυπώνεται η έννοια της Θεωρίας Παιγνίων, η ιστορική εξέλιξη του συγκεκριμένου αντικειμένου και ορισμένες εφαρμογές στη σύγχρονη πραγματικότητα. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μία εκτενής παρουσίαση των παιγνίων δύο παικτών μηδενικού αθροίσματος και του τρόπου επίλυσής τους ενώ στο τέταρτο αναλύονται παίγνια μικτής στρατηγικής καθώς και η λύση τους μέσα από γραφική αναπαράσταση. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφεται η λύση παιγνίων μικτής στρατηγικής με τη χρήση γραμμικού προγραμματισμού ενώ τέλος στο έκτο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή στα παίγνια συνεργασίας και στον τρόπο που γίνεται ο καταμερισμός αμοιβών μεταξύ των παικτών τέτοιων παιγνίων.