Μοντελοποίηση μικροδικτύου χαμηλής τάσης με χρήση του προτύπου IEC 61850 - Αλεξανδρή, Νατάσα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται το πρότυπο IEC 61850 και γίνεται χρήση του μοντέλου δεδομένων του για τη μοντελοποίηση των στοιχείων του μικροδικτύου του εργαστηρίου ΣΗΕ. Σε πρώτη φάση αναλύεται ο ρόλος και η δομή των «έξυπνων» δικτύων, όπως επίσης και οι τεχνολογίες επικοινωνιών που εφαρμόζονται σε αυτά. Στο σημείο αυτό τονίζεται η ανάγκη για προτυποποίηση της πληροφορίας και των επικοινωνιών. Στη συνέχεια γίνεται περιγραφή του προτύπου, δίνοντας έμφαση στο μοντέλο δεδομένων που αναφέρεται στο IEC 61850- 7. Ακολουθούν βιβλιογραφικές εφαρμογές που βασίζονται στο IEC 61850. Επιπλέον, σε αυτό το σημείο, γίνεται η μοντελοποίηση κατά IEC 61850 του μικροδικτύου , το οποίο περιλαμβάνει ένα σύστημα φωτοβολταϊκών με έναν αντιστροφέα και ένα σύστημα μπαταριών με έναν αντιστροφέα. Στο κεφάλαιο 4 γίνεται υλοποίηση του μοντέλου δεδομένων με το Eclipse Modeling Framework (EMF) , και παρουσιάζονται τα διαγράμματα των κλάσεων σε μορφή UML. Το κεφάλαιο 5 περιλαμβάνει περιγραφή συστημάτων πολλαπλών πρακτόρων, όπως επίσης και εφαρμογές, που είναι υλοποιημένες σε Java/Jade, και σκοπό έχουν να αναδείξουν την σημασία προτυποποίησης της πληροφορίας. Ολοκληρώνοντας, αναφέρονται τα συμπεράσματα της παρούσας εργασίας καθώς και προτάσεις για μελλοντική έρευνα.