Σχεδιασμός αιθουσών jazz: πειραματική διερεύνηση της αντίληψης της ακουστικής των μουσικών ερμηνευτών στη σκηνή - Ξανθούλης, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής, 2014)
Στην παρούσα Διπλωματική εργασία διεξήχθησαν πειράματα για τον προσδιορισμό της αντίληψης της ακουστικής στην περιοχή της σκηνής αιθουσών μουσικής Jazz. Τα πειραματικά δεδομένα αναλύθηκαν μέσω της «Ανάλυσης κατά Παράγοντες» η οποία παρήγαγε 3 ανεξάρτητους παράγοντες της αντίληψης: την ΑΝΤΗΧΗΣΗ, το ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΗΧΟΥ και την ΤΟΝΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΦΗ. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ανάλυση της διακύμανσης για όλες τις αίθουσες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά μεταξύ των αιθουσών. Στη συνέχεια έγιναν επισκέψεις στις ίδιες 6 αίθουσες όπου έγινε το παραπάνω πείραμα με σκοπό να μετρηθούν οι εξής φυσικές ακουστικές παράμετροι: C80, D50, EDT, T20,T30, Ts με το λογισμικό “Dirac”.