Οι Τεχνολογίες Πληροφοριών & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) Για Την Ενεργειακή Βελτιστοποίηση - Παγωνόπουλος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2015)
Η αειφόρος παραγωγή και διανομή ενέργειας είναι σήμερα ένα από τα πιο σημαντικά και κρίσιμα θέματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Πλέον αποτελεί θέμα συζήτησης σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο. Επίσης η αξιοπιστία, οι προσιτές τιμές και η οικονομική αποδοτικότητα της ενέργειας είναι διαστάσεις που βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο και υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η ραγδαία εξέλιξη και ανάπτυξη των Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) τα τελευταία χρόνια ανοίγει νέους ορίζοντες, και προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών και κυρίως στην μεταφορά δεδομένων. Αυτή η διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να αναδείξει τη δυναμική και τις λύσεις που έχουν να προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την ενεργειακή βελτιστοποίηση. Η εφαρμογή των ΤΠΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, σε όλους τους τομείς του, δηλαδή στους τομείς της παραγωγής ενέργειας, μεταφοράς, διανομής και παροχής ενέργειας. Αναλύεται η δυναμική των ΤΠΕ για την αποδοτική ενσωμάτωση και λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), της αποκεντρωμένης παραγωγής και των εικονικών εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας· για τον εκσυγχρονισμό, την αξιόπιστη λειτουργία, τον έλεγχο και την αποτελεσματικότητα του δικτύου μεταφοράς· για την εφαρμογή προγραμμάτων και ανταπόκρισης στη ζήτηση και την αποδοτική λειτουργία του δικτύου διανομής και τη συμμετοχή των καταναλωτών μέσω της ανταπόκρισης στη ζήτηση, και έξυπνων συστημάτων μέτρησης· και για την υλοποίηση των έξυπνων σπιτιών/κτιρίων. Τέλος γίνεται αναφορά στις μελλοντικές προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν για την αποτελεσματική ενσωμάτωση και εφαρμογή των λύσεων που προσφέρουν οι ΤΠΕ.